Drugi o nama / Projekt koji ojačava zajedništvo i suživot: Počela obnova Crkve sv. Prokopija

405

U Visokom su počeli radovi na obnovi Crkve sv. Prokopija u Visokom – nacionalnom spomeniku i jednom od najstarijih hramova u srednjem dijelu BiH.

MARKETING

Riječ je o obnovi objekta koji je proglašen nacionalnim spomenikom kulture i koji je pod zaštitom države.

Radovi na drenaži su završeni, tako da je višedecenijski problem vezan za vlagu i podzemne vode sada prošlost.

Ovih dana počeli sui fasadni radovi na samoj crkvi te je cilj da do slave crkve, koja se obilježava 21. jula, na slavu sv. Prokopija, hram bude u znatno boljem stanju.

“Sretni smo što su radovi konačno započeli, jer to donosi neko bolje i ljepše vrijeme, ne samo za pravoslavne vjernike nego i za sve stanovnike Visokog, s obzirom na to da je ova crkva jedan od simbola grada već 162 godine”, govori za Radiosarajevo.ba protojerej Miljan Rađenović, paroh visočki.

Sam projekt obnove Crkve sv. Prokopija u Visokom predstavljen je u Kulturnom centru Altindag u ovom gradu polovinom mjeseca maja.

Kako je tada rečeno, projekt će ojačati zajedništvo, unaprijediti suživot svih naroda koji u toleranciji i miru stoljećima žive na području Visokog.

Samu realizaciju projekta podržao je veliki broj privrednika iz Visokog, kao i sama lokalna vlast.

“Uz radove na samoj crkvi, činimo napore da sačuvamo naše ikone, pa je tako u planu i određena restauracija, mada to iziskuje velika finansijska sredstva, koja u ovom trenutku, nažalost, nemamo”, dodao je protojerej Rađenović.

Prema njegovim riječima, u ovom hramu se do rata nalazila jedna od najpoznatijih i najvećih zbirki ikona na prostoru Bosne i Hercegovine, a najstarija ikona je urađena u vizantijskom ikonografskom maniru i potiče iz XV vijeka.

“Zbirka je nastala poklonima parohijana, ali i donošenjem ikona iz crkava u Sarajevu. Međutim, trenutno stanje većine ikona je dosta loše i potrebna je hitna restauracija ukoliko se one žele sačuvati”, kaže za Radiosarajevo.ba paroh visočki.

Ukupna vrijednost projekta obnove Crkve sv. Prokopija u Visokom iznosi oko 600.000 KM.

“Prema proračunu, radovi na fasadi, stolariji i limariji na samom objektu crkve koštaju 180.000 KM, a mijenjanje stolarije na crkvenoj sali u svetosavskom domu oko 50.000 KM. Obnova parohijskog doma ili svešteničke kuće je oko 100.000 KM, a kada svemu tome dodamo unutrašnje radove u samoj crkvi, onda dolazimo do cifre od 600.000 KM”, objašnjava nam protojerej Miljan Rađenović.

Kako je rekao, ako se vratimo na 1857. godinu kada je ova crkva izgrađena, tada je bila još teža situacija, ali su Visočani, zajednički, uspjeli da naprave pravoslavnu bogomolju. Zato vjeruje da se i u 2019. godini zajedničkim snagama ovaj projekt može u cjelosti realizovati.

“Pozvao bih sve vjernike, sve bivše stanovnike Visokog, sve Bosance i Hercegovce, bez obzira na vjeru da nam pomognu, i uključe se u obnovu naše crkve, jer je još uvijek potrebno mnogo sredstava kako bi se ovaj projekat priveo kraju”, istakao je protojerej Miljan Rađenović, paroh visočki.

Crkva svetog velikomučenika Prokopija izgrađena je 1857. godine, i jedan je od sedam nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na području Visokog.

 

Visoko.co.ba/Radiosarajevo.ba

Komentari

komentara