Pozitivno Visoko

Drugi o nama / Reprezent.ba: Vrijedi doći na Piramidu sunca u Visokom

Sa nevjericom je u Bosni i Hercegovini primljena vijest da je dr. sci. Semir Osmanagić otkrio i objelodanio postojanje Bosanskih piramida na lokalitetu uzvišenja iznad grada Visoko Visočici. To se desilo prije četrnaest godina (2005). Od tada do danas, vrijedni volonteri su uz stručno vođenje dr. Osmanagića napravili na hiljade kilometara iskopa proširivajući tunele koji su prava mreža koja se nalazi u unutrašnjosti Piramide sunca. Danas se sa sigurnošću može reći da je to najviša piramida na svijetu s visinom koja je viša od 270 metara, ima pravilnu geometriju piramide s tri dobro očuvane stranice, sjevernom, istočnom i zapadnom. Piramida je prekrivena betonskim blokovima koji su prema analizama bosanskohercegovačkim (2006, 2007 i 2008.) i italijanskih (2009) i instituta za materijale, po visokoj čvrstoći (do 134 mPs) i niskoj absorpciji vode (oko 196) superiorniji u odnosu na moderne betone.

Sa gospodinom Osmanagićem je ugodno razgovarati. Uvijek sa osmijehom na licu i sa šeširom (zbog kojeg ga zovu „Bosanski Indijana Džons“), ali na žalost zbog potražnje gostiju iz cijelog svijeta da se s njim fotografišu, i mi nismo imali vremena, koliko smo željeli, da s njim dugo razgovaramo. Ipak smo nešto zabilježili.

-Bosanska dolina piramida je najveća i najstarija svjetska piramidalna građevina. Sastoji se od Bosanske Piramide (Visočica) koja je na visini višoj od 270 metara, znatno viša od Keopsove piramide, zatim Bosanska Piramida mjeseca (Plješevica) visoke 190 metara, Piramide Bosanskog zmaja (Bučki gaj) od 90 metara, te modernih uzvišenja Hrama Majke zemlje (Krstac) i Piramide ljubavi (Čemerac) 79 metara. Orijentacija stranica je pravilna, prema kosmičkom sjeveru. U zaključcima Prve međunarodne konferencije o  Bosanskoj dolini piramida održane u augustu 2008. godine, pedeset i pet vodećih svjetskih stručnjaka iz 13 zemalja su potvrdili da su „Bosanske piramide arheološki fenomen kojeg treba intenzivno istraživati“. Zahvaljujući šest međunarodnih održanih konferencija (2011. – 2019.) jeste da se knjige historije moraju mijenjati zbog postojanja Bosanskih piramida, njihove starosti i svrhe, u dahu nam je rekao Samir Osmanagić.

Nakon ovog kratkog razgovora otišao je u susret legendi bosanskohercegovačkog glumišta Josipu Pejakoviću, koji je svakodnevni gost Piramide sunca i koji nam je rekao daje živ samo zahvaljujući volji Boga i Piramidi sunca.

O ljekovitosti zračenja u tunelima Piramide sunca koje dolazi iz ogromnih kristala (pojedini težih i od 7 tona), ovdje se nerado govori, kao i o ljekovitosti vode koja je smještena u samoj dubini piramide. Valja istaći, da prilikom otkopavanja tunela u njima nije pronađeno niti jedno živo biće iz razloga što je frekvencija strujanja energije najveća na svijetu i da tu frekvenciju ljudsko uho ne može registrirati dok je kod životinja i drugih bića (insekti, gmizavci) obrnut slučaj.

Ovaj tekst moramo zaključiti konstatacijom, da gotovo cijeli Katolički svijet vjeruje u imaginarno pojavljivanje Gospe u Međugorju, dok se mi ovdje u Bosni, svim silama trudimo (pogotovo naučni radnici i politički vrh) da to negiramo. Naša je preporuka da što prije posjetite Piramidu sunca u Visokom i sami donesete zaključak.

 

Visoko.co.ba/Reprezent.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh