Društvo novinara BiH osudilo Dodikovu izjavu o neprijateljskom ‘Klix’: Javno optuživanje medija postao učestali vid pritiska

199

Javno optuživanje medija ili pojedinih novinara kao „neprijatelja“ postao je, nažalost, još jedan učestali vid pritiska na medije u BiH.

Tako je sinoć u obraćanju Narodnoj skupštini RS član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na taj način okvalificirao portal Klix.ba, rekavši da se radi o „neprijateljskom mediju za RS“. Podsjećamo, g. Dodik je svojevremeno na gotovo identičan način prozivao novinare BNTV, a nedavno ponovo, na konferenciji za medije, nazvao izdajnicima BNTV i novinara Vladimira Kovačevića, kolegu koji je preživio pokušaj ubistva zbog svog izvještavanja sa skupa „Pravda za Davida“.

Ponovo upozoravamo da ovakav vid neprimjerenog kvalificiranja medija indirektno može imati za posljedicu i ugrožavanje njihove sigurnosti, posebno u atmosferi uzavrele političke situacije.

Nosioci političke moći moraju biti svjesni težine izgovorenih riječi prema medijima, a Društvo novinara BiH će o ovom, kao i svim sličnim slučajevima, izvijesiti ne samo domaću javnost, nego i relevantne međunarodne organizacije.

 

Visoko.co.ba/Društvo novinara BiH

Komentari

komentara