Drvorezbarstvo u porodici Hambašić iz Maglaja: Elvir u kćerki Irmi vidi svoju nasljednicu

233

Stara narodna izreka kaže da jabuka ne pada daleko od stabla. Tako je i u slučaju porodice Hambašić iz Ulišnjaka kod Maglaja koja njeguje stari, tradicionalni zanat obrade drveta i proizvodnje bosanskog namještaja.

 Otac i nagradi trud

Otac i kćerka rade zajedno, Elvir ‘kucka’ ornamente za peškune, a Irma izrađuje ukrasne predmete. Ovakvi prizori vrlo su česti u radionici ove vrijedne porodice. Elviru pomažu svi, supruga Sanida, srednjoškolci Amar i Irma, svi osim male Amne. Ali, Irma je uz oca sve češće u radionici. Kada je Elvir vidio njenu ozbiljnost, kupio joj je i dvije mašine za izrezivanje i pirografiju.

Prije dvije godine bilo mi je dosadno na raspustu, pa sam počela na internetu da istražujemo kako se izrađuju ukrasi od drveta i tako je počelo“, rekla nam je Irma (16). Za jedan ukras prvo izradi šablon od papira, zatim ga prenese na drvo, izreže na kraju je fina obrada i bojenje i lakiranje.

Elvirova djeca vrlo rano su shvatila kako mogu pomoći ocu. „Vidjeli su sa mogu i imaju koristi, jer baba da i platu. Sve to ima svoje, moramo svi biti zadovoljni“, priča nam Elvir i dodaje.

Irma je zaista posebno dijete. Ona nikada nije ušla u radionicu tek tako, uvijek nešto traži, pita, istražuje. Dobro joj ide, ima mušterija po cijeloj zemlji pa zaradi džeparac. Neki dan poznanik mi se žali kako je teško djeci sve obezbijediti, a ja mu kažem da je Irma svojim radom zaradila za ekskurziju i otišla na more. Ko hoće, može“.

Vikend rezervisan za hobi

Irma je učenica elektrotehničke škole, pa zbog obaveza dane vikenda koristi za lijep i koristan hobi. I u školi znaju kako vrijedne ruke ima.

Prijateljima se sviđa ono što je radim, a neki dan sam profesoru vjeronauke poklonila jedan ukras i bio je oduševljen“, rekla nam je Irma. Iako vrlo mlada, Irma već sada ima viziju svoje budućnosti. „Voljela bih se i ja kao otac baviti drvorezbarstvom. U ovome se baš pronalazim samo treba biti vrijedan i kreativan. Znam da je mojima vršnjacima neobično čime se ja bavim, ali sam uz oca ovo ovo zavoljela“, ispričala nam je. Njen otac dodaje. „Imam i sina koji mi pomaže, ali on se možda vidi u nečemu drugom pa mu u šali kažem da ću radnju prepisati na Irmu. Lijepo bi bilo imati ovako vrijednu i dobru nasljednicu“.

 

Visoko.co.ba/Maglaj.net

Komentari

komentara