Dvije osobe u TK preminule od posljedica koronavirusa

168

U Federaciji BiH zabilježena su dva nova smrtna slučaja. Riječ je od dvojici muškaraca jedan iz Živinica i jedan iz Tuzle .Do sada je u Federaciji BiH registrovano ukupno 49 smrtnih slučajeva.

MARKETING

U protekla 24 sata u Republici Srpskoj je testirano 375 osoba, a kod 62 je potvrđen koronavirus, što je pogoršanje epidemiološke situacije u odnosu na protekle dane, upozorio je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Naglasio je da sve mjere prevencije širenja koronavirusa ostaju na snazi.

Zeljković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci apelovao da se poštuju sve preporuke zaštite, iako sve pozitivne osobe imaju blažu kliničku sliku i radi se uglavnom o mlađoj populaciji. Ali, kako kaže, ne može se odrediti kakva će biti situacija u narednom periodu.

– Ostaje obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru, a na većim okupljanjima i na javnom prostoru – ukazao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Smatra da je došlo do nepoštivanja mjera te ukazao da građani moraju pojačati ličnu higijenu te primjenjivati fizičku distancu.

Zeljković napominje da je neophodno da se građani pridržavaju tih mjera kako bi zdravstveni sistem tog bh.entiteta ne bi bio preopterećen.

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jelena Đaković-Dević kazala je da je do sada u tom bh.entitetu testirano 35.326 osoba na Covid-19, od toga 2.037 je pozitnivnih, oko 63 posto je oporavljenih. Prijavljen je 121 smrtni slučaj od posljedica Covid-19.

Đaković-Dević je potvrdila je da je tokom vikedna došlo do porasta broja hospitaliziranih osoba, ali da je situacija još uvijek pod kontrolom, iako virus „cirkuliše”.

Prema jutrošnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u posljednja 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod pet lica, zaraženih ranije, retestiranjem je potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Obrađeni su rezultati za 157 testiranih osoba, među kojima je navedenih 16 bilo pozitivno na ovaj virus. Jedna osoba je izliječena.

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano je 11.174 osoba.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirana je 21 osoba, sve su vitalno stabilne i niko od njih nije na na respiratoru.

Do danas je potvrđeno 269 oboljelih lica, od čega je 114 izliječenih, šest pacijenata je preminulo od ove bolesti, četiri su izmještena iz BiH, dok je 145 trenutno aktivnih slučajeva COVID infekcije.

U periodu od 11. do 25. juna ove godine rješenjima inspekcije naloženo je 329 samoizolacija, na osnovu preporuka epidemiloga ili rješenjima Ministarstva zdravstva KS.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara