Naslovnica BiH Dvojica ilega...

  Dvojica ilegalnih migranata još u bijegu, Mektić umiruje javnost

  16

  Još dvoje migranata je u bijegu nakon što je nekoliko njih prekjučer pobjeglo iz Imigracionog centra zatvorenog tipa u Lukavici u Istočnom Sarajevu. Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, ne zna detalje kako su migranti pobjegli, ali kako tvrdi, to je zbog toga jer sigurnosnim strukturama naše zemlje nedostaje ljudskih i tehinčkih kapaciteta. Stručnjaci naglašavaju da eksalacija migrantske krize tek predstoji.

  Iz Službe za poslove sa strancima koja upravlja Imigracionim centrom u Lukavici samo šture informacije o tome kako su prekjučer pobjeli migranti nakon sprovođenja na ručak. Ukupno 15 migranta je pokušalo pobjeći. U službi kažu da su fokusirani na to da odbjegle migrante pronađu i vrate u centar.

  – Provest će se interna kontrola da se utvrde sve činjenice kako je došlo do bijega. Kapaciteti su svakako ograničeni, ali s onim kapacitetima s kojima raspolažemo pokušat ćemo da učiniti sve da se ovakve situacije poduprijede u budućnosti – kaže Mirsad Buzar, zamjenik direktora službe za poslove sa strancima.

  Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić tvrdi da migranti koji su pobjegli iz centra u Lukavici nisu osobe koje se dovode u vezu sa terorizmom i najtežim krivičnim djelima. Kaže i da ne vidi razlog za veliki interes za odbjegle migrante, a da će nadležne službe utvrditi kako je do bijega uopšte došlo.

  – Postoji jedan broj migranata u Imigracionom centru koji se nalaze tamo zbog toga što ilegalno borave u BiH i trebaju biti vraćeni u zemlju porijekla. Dakle, ništa nema sporno oko tih osoba. Treba ih prisilno vratiti jer ne žele dobrovoljno da se vrate. Ne mogu se bezbjednosno ni za šta vezati – kaže Mektić.

  Struka tvrdi da propusti očito postoje, budući da se radi o centru zatvorenog tipa. To, kako ističu, dodatno zabrinjava jer se očekuje veliki priliv migranata, a oni koji dolaze iz zemalja s kojima BiH nema potpisane sporazume o readmisiji bit će smješteni ili u azilantske centre ili u centar u Lukavici, iz kojeg su migranti pobjegli. Kao rješenje problema navode efikasnije djelovanje na granici.

  – Sama mjera odvraćanja se mora izvršiti 20 metara od granice ili kada Granična policija uspije da identificira osobu ili zaustavi mu kretanje u tom području, tek onda ima mogućnost vraćanja ka Crnoj Gori ili Srbiji na drugom području istočne granice – navodi prof. dr. Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku UNSA.

  Da bi sigurnosne strukture efikasnije djelovale u graničnom pojasu treba im dodatno ljudstvo i tehnički kapaciteti, pocrtava i državni ministar sigunosti, ali i struka. Tvrde i da će morati doći do preraspodjele cjelokupnog osoblja, ali bi, primjerice na kraju policija iz Republike Srpske morala pristati na pomoć federalnih kolega zbog enormnog broja migranata koji dolaze u našu zemlju.

  visoko.co.ba/federalna.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.