Naslovnica BiH Politika Džaferović br...

Džaferović brani zastavu BiH, Dodik traži RS-ovu

55

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da je uklanjanje zastave BiH povreda države i da na to nikada neće pristati.

Džaferović je dao izjavu novinarima nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkazao za danas zakazane konsultacije sa parlamentarnim strankama u vezi sa imenovanjem mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, a koje su bile zakazane u sali broj 30 u kojoj inače zasjeda Predsjedništvo BiH.

– U toku jučerašnjeg dana iz Dodikovog kabineta prema mom kabinetu stigli su zahtjevi da se iz te sale uklone zastave BiH. Naravno, ja to nisam prihvatio i nikada neću prihvatiti. Mi smo kolektivni šef države BiH i uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo je povreda države BiH – istakao je Džaferović.

Dodao je da je danas stigao zahtjev da, ako to ne može, da se onda pored tih zastava u salu unese zastava RS-a što je, kako je istakao Džaferović, neprihvatljivo.

– Ovo je državna institucija i ovdje mora biti zastava BiH. Nakon što je Dodik otkazao današnje konsultacije, onda je u pisanoj formi, bez konsultacija sa mnom, zatražio da mu stranke dostave ime mandatara ako imaju, sutra do 10 sati – dodao je Džaferović.

Naglasio je da ovdje treba djelovati tako što će se poštovati zakon i djelovati hladne glave.

Džaferović je kazao da je za sutra u istoj sali zakazana sjednica Predsjedništva BiH, napominjući da treba biti održana na način, u ambijentu i okolnostima kako su dosad održavane te sjednice.

– To je sala br. 30, tamo imamo grb i zastavu BiH i, što se mene tiče, tu se ništa neće i ne može promijeniti – istakao je Džaferović.

Dodao je da su zakazane konsultacije članova Predsjedništva, koje se uobičajeno održavaju u kabinetu predsjedavajućeg, te da će on sutra u 12 sati otići u kabinet predsjedavajućeg na konsultacije, a onda na sjednicu Predsjedništava u salu br. 30 u 14 sati, gdje je zakazana prva sjednica.

– I to u ovom ambijentu i okolnostima o kojima sam govorio i nikakve promjene u toj sali, što se mene tiče, neće moći biti jer je bilo kakva promjena zapravo povreda zastave, a to je u konačnici povreda države BiH na šta ja nikada neću pristati – istakao je Džaferović.

– Ne želim da zasjedam u zgradi Predsjedništva BiH ukoliko u sali ne bude istaknuta zastava RS-a ili izbačena zastava BiH, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu povodom otkazivanje konsultacija sa parlamentarnim strankama zbog zastave RS-a.

Kako je kazao, u FBiH nema nijednog obilježja srpskog naroda te da on ne želi da budem diskriminisan u Predsjedništvu BiH.

– Ja hoću da radim ukoliko zastava BiH bude izbačena. Predložit ću izmjene Poslovnika o radu da se ubaci zastava RS-a. Ukoliko Bošnjaci budu spremni na izmjene Zakona o zastavi, imat ćemo rješenje – istakao je Dodik.

Dodao je da on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović potpuno različito tumače Poslovnik o radu Predsjedništva BiH.

– Član 1 stav 3 Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta. To što je ta stvar tako visoko u Ustavu istaknuta, dovoljno govori o važnosti onoga o čemu govorim – poručio je Dodik.

Na pitanje šta će dalje biti ukoliko se sjednice nastave otkazivati, poručio je da je njemu “manje stalo do te njihove Bosne nego njima”.

– Ja imam pravo da odgodim sjednicu – ako ne žele videolinkom, šta me briga. Neću da radim u uvjetima koje mi je neko nametnuo – kazao je.

Dodao je da će do četvrtka stranke pismeno dostaviti ime mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.