Džambalaja: Niskokalorično jelo džambastičnog imena i lake pripreme

148

Džambalaja je jelo od riže, povrća, mesa i morskih plodova, koje dolazi iz američke Luizijane, a izvorno je karipsko-afričkog porijekla.

MARKETING

Tradicionalna džambalaja uključuje popularni trojac – luk, papriku i celer.

Ovo je omiljeno jelo za sve generacije jer je jeftino, ukusno i može se promijeniti kako bi uključilo sve sastojke koje kuhar može imati.

Iako svaka porodica ima svoj recept za džambalaju, postoje dvije glavne kategorije – kreolska s piletinom, u koju se dodaje sjeckani paradajz, i kajenska koja je tamnija i smeđa, jer nema paradajza, ali ima više zaprženih kobasica.

Smeđa riža i grah osnovni su sastojci džambalaje, izvrstan su izvor biljnih proteina te uz povrće i zdrave začine čine kompletan obrok – iz jednog lonca.

Za povrće koje ćete propirjati na ulju, a poslije ga kuvati s rižom i grahom, najbolje je birati one namirnice koje dugo zadržavaju čvrstoću, odnosno koje ne postaju brzo gnjecave (tu, nažalost, ne spadaju brokula i karfiol, iako su jako zdrave).

Recept za povrtnu džambalaju

Sastojci (za tri osobe):

1 kašika ulja

1 velika mrkva nasjeckana

1 zelena paprika nasjeckana

1 manji poriluk nasjeckan

2 čena bijelog luak nasjeckana

½ blaže crvene čili papričice

225 g (1 šoljica) riže – najbolje smeđe, integralne

750 ml (3 šoljice) povrtnog temeljca

240 g kuvanog graha (može iz konzerve)

1 kašika paradajz sosa

2 kašičice paprike u prahu

1 kašičica kurkume u prahu

½ kašičice sušenog timijana

½ kašičice sušenog origana

½ kašičice bibera

1 veliki paradajz narezan na kriške

svježi peršun, nasjeckan

Priprema:

U velikom loncu zagrijte ulje pa dodajte nasjeckanu mrkvu, papriku i poriluk. Dinstajte oko pet minuta na srednjoj vatri, dok poriluk i paprika lagano ne omekšaju i ne poprime zlaćanu boju (mrkva će još ostati malo tvrda). Dodajte bijeli luk i nasjeckani čili pa dinstajte još nekoliko minuta.

Dodajte sve preostale sastojke, osim paradajza i peršuna. Dobro izmiješajte i ostavite da vri na laganoj vatri sve dok riža ne omekša.

Povremeno promiješajte. Ako riža još nije omekšala, a sva tekućina je nestala, dodajte još temeljca ili vode.

Na kraju u džambalaju dodajte narezan paradajz te kuhajte još dva minuta. Poslužite posuto obiljem svježeg peršuna.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara