Dženana Brkić: Zašto smo prestali govoriti o vršnjačkom nasilju?!

519

Zar stanje u društvu mora postati alarmantno da bismo reagovali? Zar kod nas uvijek mora nešto da se desi da bismo počeli djelovati i primjećivati probleme oko sebe. Problemi u školama pretvorili su te iste škole u „Divlji zapad.“ Nasilje medju vršnjacima prisutno je svakodnevno, a mi pričamo samo kad problem dosegne veći nivo. Istina je da je najbitnije ono što svako dijete iz kuće ponese, ODGOJ, i svakako, nijedan roditelj svoje dijete ne odgaja i ne uči da bude nasilno, bar ne direktno, ali mora imati na umu da djeca usvajaju ono što vide brže i lakše od onog čemu se uče.

MARKETING

Nekad neprimjereno reagovanje na neku situaciju može dijete usmjeriti u pogrešnom smjeru. Zato roditelji trebaju postaviti dobre temelje na osnovu kojih će se djeca kasnije graditi u društvu, u školama.

Djecu i mlade treba učiti da su konflikti normalna pojava uzrokovana oko neslaganja u nečemu, ali da trebaju težiti konstruktivnom rešavanju istih, biti spremni da bez osjećaja stida zatraže pomoć i da to čine iz iskrene želje da se konflikt riješi. Nasilje se ispoljava direktno i fizički, ali psihološko nasilje koje se ispoljava isključivanjem iz grupe, ponižavanjem, provociranjem, ogovaranjem, klevetama ponekad je teži oblik od fizičkog i ostavlja dugotrajnije posljedice.

Neke od ovih situacija smo svi ili lično doživjeli ili poznajemo nekog ko jest’. Škole, prosvjetni radnici, pedagozi, ali prije svega roditelji trebaju raditi stalno na širenju i podizanju svijesti o ovom problemu. Bar jednom mjesečno organizovati predavanja na tu temu u saradnji sa ostalim školama, predavačima koji se bave tom problematikom, udruženjima,etc.

Jer adekvatno obrazovanje o štetnosti nasilja i nasilnog ponašanja moglo bi uticati na smanjenje manifestovanja ovakvih neprilagođenih postupaka. Nasilje medju vršnjacima je teret za obrazovne institucije, roditelje, one koji nasilje trpe, ali i one koji to nasilje čine. Ovo je problem i teret svih nas, kompletnog društva i moramo ga zajedno riješavati. Jer ako šutimo znači da odobravamo!

Komentari

komentara