E moj Vampo da možeš samo vidjeti kakvi ti miševi krčme imovinu

Piše: Adnan Jašo Jašarspahić

4432

Vampina kafana ili službeno “Bolid” bila je puno više od prosječne kafane ili restorana. Bio je to simbol Visokog u svakom smislu koji od danas više ne postoji u obliku u kojem smo ga poznavali, čak ni u tragovima neće ostati sjećanje na ovaj prostor i lokaciju od čega se može napisati jedan cijeli roman, a ne obični novinarski tekst.

MARKETING

Ne postoji Visočanin koji nije bar jednom došao na grah, pitu, sitni ćevap, filovane paprike ili tek kafu kod “Vampe”. Generacije konobara i kuhara koji su kasnije i sami postali vlasnici ugostiteljskih objekata su prošli kroz ovu kafanu. Kao djeci bilo nam je interesantno šetati oko Bolida u vrijeme dok su tamo sjedili i pili Nadrealisti, Emir Kusturica i mnoge druge tada najpoznatije jugoslovenske face, a Sarajlije. Vampo nije bio običan vlasnik kafane. Filmski je to lik, sa filmskom životnom pričom. Emir Kusturica u svojoj knjizi “Smrt je neprovjerena glasina” ga spominje više puta, čak ništa manje nego Johny Deppa. Sjećamo se i ratne prepiske u Oslobođenju između Vampe i Kusturice oko patriotizma i ispravno odabrane strane u ratu. Manje poznato je i da je Nele Karajlić položio vozački ispit prije rata bukvalno iz Vampine kafane. A onda je došao rat, oni koji su bili u Visokom znaju za istorijsku ulogu tog mjesta u odbrani Visokog 1992.godine.

Međutim, današnje Visoko spada u skupinu onih gradova koji uništavaju svoje simbole i sve ono što podsjeća na vrijeme prije “njih”. Današnje Visoko se svjesno i politički planirano odriče simbola grada kakav je nekad bio. Samo zato jer su ONI u gradu kada je ljestvica vrijednosti i bitnosti bila visoko podignuta bili niko i ništa. Naravno, dok je Vampo bio među živima nije bilo te hrabrosti da neko i pomisli mijenjati izgled njegove ljetne bašte i dograđene kafane uz zgradu nekadašnjeg suda ili zemljišnog ureda sa prijeratnim dozvolama. Istina, bila je jednom ideja da se promijeni izgled i namjena objekta, a Kemo Domac mi je svjedok, bila je to godina Općih izbora i odemo mi zajedno na predizborni skup u KSC “Mladost” u pitanju je bio skup SBiH. Uđemo u dvoranu, a u kafiću sam Vampo sjedi u mantilu i pije. Nikog oko njega tri stola. Mene je iz nekog razloga uvijek volio, pa mi je to dalo za pravo da mu sjedem za stol, iako mi je Kemo govorio “hajmo odavde, jebo te ovo”. Vampo me samo pogleda i rekao: Dovedi mi Asmira Hodžića. Uradim kako mi je rečeno, Asmir dođe, sjede za stol, Vampo potegnu rakiju, pogleda ga i reče: “Asmire, nemojte se zajebavat sa mnom!” Ustade i ode. Mi se zgledasmo, Asmir ode, a Kemo konstatova: “Pišam ti se u predizborni skup, fino sam ti rek’o hajmo, ho’š da još i glavu ovde izgubim, u ratu na Citonju je nisam izgubio”. Te ga i poslušam kako me ulice i haustori Naselja Luke naučiše da treba starije uvažavati i poštovati.

Danas Vampin kompletan objekat i kafanu i ljetnu baštu krčme oni koje je najviše mrzio. Okupili se jazavci da kradu kablove i željezo, utičnice i pokoju drvenu gredu. Krčme Vampinu kafanu oni koji imaju najmanje prava na to, isto kao što današnje Visoko krčme bezveznjaci i trećeligaši koji u vrijeme drugačijih i pravih vrijednosti nisu mogli biti ni usluženi kod “Vampe” čak i kad bi uspjeli naći mjesto da sjedu u kafani.

Pitanje je šta su naumili da urade sa onog podrumskog dijela kafane, koji je u ratu bio najveći spas da se skroz ne poludi, gdje su se održavali koncerti, snimale TV emisije, gdje je Vampo kao i uvijek od sebe davao struju džaba. Generacije Visočana su izlazile u ovaj objekat, posebno prije rata, a od 12. oktobra sve što će ostati je sjećanje koje će vremenom izblijediti, a što je vjerovatno i konačni cilj ovih koji sve loše donesoše u Visoko.

Komentari

komentara