Edin Muzaferija predložen za Povelju grada Visokog za 2018.godinu

886

Povelja Općine Visoko dodjeljuje se zasluznim pojedincima, privrednim drustvima i drugim pravnim subjektima, ustanovama, mjesnim zajednicama, udruzenjima građana, asocijacijama, organima, organizacijama i zajednicama sa područja općine Visoko, a izuzetno i za dostignuća i rezultate čiji autori nisu sa područja općine Visoko, ali su svojim angazovanjem i djelima vezani za općinu Visoko. Može se dodijeliti i prijateljskim gradovima, međunarodnim organizacijama i organizacijama iz drugih gradova.

Ove godine kao prijedlog za dodjelu Povelje Općine Visoko za 2018. u ime RVI Visoko predložen je Edin Muzaferija Žuti.Trener sa zavrsenom Nacionalnom, Fifinom C licencom i upisanom licencom za trenera golmana.

U obrazloženju koje je stiglo od predlagača stoji:

Edin Muzaferija je rođen je 31.05.1969. godine u Visokom. Osnovnu i srednju školu završio u Visokom. Oženjen i otac dvoje djece. Od devete godine počinje trenirati u NK Bosna Visoko, u toku igranja u NK Bosni u selekciji pionira dobija poziv iz Kantonalnog saveza Sarajevo na okupljanje u Jablanici, gdje se birala reprezentacija BiH koja je učestvovala na turniru u Kopru (Slovenija), turnir republika i pokrajina. Izabran je da brani boje republike BiH.

Sa visočkom Bosnom osvajač je više turnira sa selekcijom pionira, na kojima je u Jajcu i Čapljini proglašen za najboljeg golmana. Nakon izlaska iz selekcije pionira NK Bosna Visoko odlazi u NK Unis iz Vogosće.

Od prvih dana agresije na BiH stupa u redove odbrane grada Visoko, gdje je 03.05.1992.godine teško ranjen u svojoj dvadesetdrugoj godini i kao prvi ranjenik dolazi u Zenicu gdje mu operacija traje 6 sati i 30 minuta. Prilikom ranjavanja odstranjen mu je desni bubreg i par metara crijeva. Nakon oporavka koji je trajao 2 i po mjeseca vraća se u Visoko i dobrovoljno se prijavljuje na liniju odbrane grada Visoko. Tada ga iz vojske upućuju na komisiju o sposobnosti za vojnika gdje ga komisija jednoglasno proglašava oslobođenim od vojske. Na vlastito insistiranje i na vlastitu odgovornost uz potpisanu izjavu traži od komisije da ide na front u jedinicu kod komadanta Nihada Derviševića.

Učestvuje u više borbi, ali prilikom zauzimanja kote „Rezervoar“ usljed jakih detonacija ponovo biva upućen u bolnicu gdje ljekari donose odluku da više ni na vlastitu odgovornost ne može ići u vojsku. Nakon završetka rata odlazi na procjenu invalidnosti i proglašava se ratnim vojnim invalidom od 80% trajno. 1997. godine otvara butik „Amina“ i biva poznat širom BiH. Sve ovo vrijeme bavi se i humanitarnim radom i pomaže svojoj raji u svim segmentima.

1998. godine uključuje se u NK Bosna Visoko, te u prvoj godini svog djelovanja osvaja Kup i Superkup kao zvanični predstavnik kluba. Trenerskim poslom se počinje baviti 2009. godine i naredne dvije godine radi u školi fudbala „Centrosport“ Visoko. 2012.godine otvara vlastitu školu fudbala „Visport“ Visoko, sa kojom bilježi odlične rezultate i postaje pravi ambasador Visokog i BiH. Takmiči se u omladinskoj kvalitetnoj ligi ZDK sa dvije selekcije: predpioniri i pioniri. Od 2013. do 2017. godine sa Visportom odigrao je 17 međunarodnih utakmica i jedini iz ZDK učestvovao je na turniru „Putevi Save Miloševića“, na kojem od 24 ekipe zauzima 3. mjesto. Potom je bio vice prvak Balkana u Splitu. Učesnik preko 34 turnira širom bivše Jugoslavije.

U novembru 2016. godine sa svojom selekcijom prelazi u NK Bosna Visoko gdje se i sada nalazi na mjestu trenera najtrofejnije selekcije- predpioniri. Od tada pa do danas učesnik je 11 državnih i 7 međunarodnih turnira, od kojih su najzapaženiji rezultati 9 zlatnih, 1 srebrena i 3 bronzane medalje. U augustu mjesecu 2017.godine postaje prvak Balkana na međunarodnom turniru u Splitu.

Navodno je on razlog zašto je Komisija morala produžiti rok za prijave kandidata što samo još jednom potvrđuje svu njegovu kontroverznost.

Komentari

komentara