Ekonomisti procjenjuju pad ekonomskog rasta u EU 2019.

146

Europska komisija revidirala je prognozu rasta ekonomije eurozone koja za ovu godinu iznosi 1,2 posto.

MARKETING

Komisija je objavila izvještaj o ekonomskoj situaciji u eurozoni za 2019. godinu u kojem se navodi da je godišnja prognoza rasta smanjena sa 1,3 na 1,2 posto.

Ekonomisti Europske komisije procjenjuju da će rast ekonomije eurozone 2020. godine iznositi 1,5 posto, a ne 1,6 posto kako se predviđalo.

U izvještaju se predviđa da će ove godine ekonomski rast na nivou zemalja članica Europske unije biti umanjen sa 1,5 na 1,4 posto, dok se za 2020. procjenjuje pad rasta sa 1,8 na 1,7 posto.

Prema procjeni Europske komisije, ekonomski rast Njemačke, najveće europske ekonomije, 2019. godine će biti umanjen sa 1,1 na 0,5 posto, dok se za Francusku i Veliku Britaniju predviđa rast od 1,3 posto, za Španiju 2,1, Holandiju 1,6 i Grčku 2,2 posto.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.