Elma Tataragić dobila nagradu za najbolji scenarij na filmskom festivalu u Pekingu

62
Film “Šavovi”, čiju režiju potpisuje Miroslav Terzić, je manjinska bh. koprodukcija, a bh. koproducenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA/Pro.ba.
Film je do sada osvojio Europa Cinemas Label za najbolji evropski film i 2. nagradu publike na ovogodišnjem Berlinaleu, FIPRESCI nagradu, nagradu “Nebojša Đukelić” za najbolji regionalni film i Snežana Bogdanović nagradu za najbolju glumicu na 47. FEST-u, a na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu Las Palmas de Gran Canaria scenaristica Elma Tataragić dobila je Dunia Ayaso najgradu za najbolji scenarij, Snežana Bogdanović dobila je nagradu za najbolju glumicu i specijalno priznanje CIMA udruge, a film “Šavovi” dobio je nagradu publike. Elma Tataragić dobila je nagradu za najbolji scenarij i na 20. Filmskom festival u Lecceu.

Ovaj film bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je uvjerena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara