Emina Jusić (SDA): Inicijativa da se registrovani poljoprivredni proizvođači oslobode plaćanja općinske komunalne takse

956

Podnosim inicijativu da se registrovani poljoprivredni proizvođači osobode plaćanja općinske komunalne takse.

MARKETING

Objašnjenje:

Poljoprivredni sektor je ekonomski važan i predstavlja integralni dio privrede, čineći važan izvor zapošljavanja za stanovnike ruralnih područja. Općine koje ostvaruju pozitivan ekonomski rast i privredni razvoj uvele su jake sisteme subvencija za podršku razvoju kao i podršku očuvanju dostignutog nivoa poljoprivredne proizvodnje. Ovakav primjer slijede naše susjedne Općine koje i u ovoj oblasti idu ispred nas.

Zasigurno bi ovakva jedna mjera doprinijela rastu registrovanih poljoprivrednih obrta i pomogla u prvom redu mladim poljoprivrednicima da na ovaj način obezbijede svoju ali i egzistenciju svoje porodice.

U cilju poticaja i afirmacije registrovanih poljoprivrednih proizvođača predlažem da se isti oslobode plačanja komunalne takse na području općine Visoko.

Imajući u vidu zakon o taksama koji ne dozvoljava razdvajanje privrednih djelatnosti, a dok se isti ne izmijeni, predlažem da se troškovi takse za registrovane poljoprivredne proizvođače refundiraju iz sredstava namijenjenih za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji na općini Visoko.

Inicijativa upućena: Nadležna služba

Vijećničko pitanje

Svjedoci smo da se put koji vodi ka Milama u Arnautovićima u velikom stilu medijski najavljivao, a u jeku predizborne kampanje, a sredstva odobrena prošle godine, stoga pitam nadležnu službu:

Da li su i zašto obustavljeni radovi na lokalnom putu Arnautovići (Mile) i kada je planiran završetak radova na istom?

Pitanje upućeno: Nadležna Služba

Vijćničko pitanje

U ime građana Općine Visoko upućujem pitanje, da li se ima u planu i kada sanacija asfaltnih udarnih rupa na prioritetnim ulicama, odnosno lokalnim i nekategotisanim putevima na području cijele Općine Visoko?

Pitanje upućeno: Nadležna Služba

Komentari

komentara