Ensar Dervišbegović savjetuje: Kako vratiti sjaj oštećenoj i tretiranoj kosi?

852

Tretirana kosa kao jedan od najvećih problema u frizerskoj struci, kako za frizera tako i za klijenta, je i jedan od najvećih izazova stavljenih pred frizera koji želi da klijent bude zadovoljan sa svojom kosom.

MARKETING

Uzimajući u obzir da danas sve više koristimo alate koji nam pomažu pri stiliziranju kose (fen, pegla, figaro), konstantno se susrećemo s različitim stepenima dehidracije što često uključuje kompletnu dehidraciju ili problem masnog korijena, a dehidrirane dužine…

Nikako ne smijemo zaboraviti da kod nas mnogi imaju naviku ‘presušivanja’ kose do tog nivoa da 14% vode koliko mora da se zadrži u ‘suhoj’ kosi često ispari. Kada se na to doda upotreba pegle, figara, u zimskom periodu konstantnog suhog zraka u zatvorenim prostorima, smog, vlaga, hemijsko tretiranje kose, tvrda voda kojom konstantno peremo kosu… dolazi se do zaključka da svaka jedinka ima isti problem.
Slaba elastičnost, konstantno isušena dužina, ispucali vrhovi, slab rast kose, kosa bez sjaja i bez volumena pokazuju da je potrebna rehabilitacija u vidu šampona, maske, ampula, leave in conditionera.

Često se desi da klijenti koristeći svu potrebnu njegu ne vide pozitivne promjene na kosi što je istovremeno odgovor da proizvodi koji se koriste nisu odgovarajući za njihovu kosu. Jedan od bitnih faktora je i taj da osobe koje imaju dehidriranu kosu ne treba da koriste proizvode koju su za oštećenu (hemijski tretiranu) kosu ili ljudi sa oštećenom (hemijski tretiranom) kosom da koriste proizvode namijenjene za očuvanje boje, povećanje volumena.

Ključ uspjeha je odabrati pravi proizvod. U tome će vam pomoći vaš frizer koji najbolje poznaje vašu kosu, a zadnjih godina veliku popularnost imaju keratinski tretmani za hidrataciju koji ujedno impregniraju dlaku i vraćaju joj potrebnu njegu, stoga možda bi upravo takvi proizvodi bili dobra početna točka za oporavak.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.