Erdogan i Trump razgovarali o uspostavi sigurne zone

87

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump razgovarali su telefonom u petak navečer, javlja Anadolu Agency.

MARKETING

Erdogan je putem Twittera potvrdio da je razgovarao s predsjednikom Trumpom.

“U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom razmijenili smo mišljenja o bilateralnim pitanjima kao i o sigurnoj zoni koja se planira uspostaviti istočno od Eufrata”, napisao je Erdogan.

Dodao je da je tokom razgovora izrazio zadovoljstvo zbog koraka koje su poduzeli Turska i SAD kako bi dodatno osnažili odnose dviju zemalja.

“Očekujem da budu nastavljeni naši zajednički napori u vezi s upostavom sigurne zone na sjeveru Sirije te da u regiji budu uspostavljeni mir i stabilnost”, istakao je turski predsjednik.

U Ankari je sinoć održan sastanak delegacija Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na kojem je postignut dogovor o obustavi operacije “Izvor mira” na 120 sati.

Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira” na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK-a.

Visoko.co.ba/AA

Komentari

komentara