Naslovnica Svijet Bliski istok Erdogan obeća...

Erdogan obećao “podršku bratskom Kataru” u zalivskoj krizi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je da će nastaviti da podržava Katar nakon što su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli veze s malim, ali resursima bogatim emiratom, optužujući vladu u Dohi da finansira terorističke organizacije.

96

Sada nam oni koji su uznemireni jer smo skupa s našom katarskom braćom ili im šaljemo hranu i lijekove – bez obzira da li su gladni ili žedni – trebaju uputiti izvinjenje. Nastavit ćemo s našom podrškom Kataru – izjavio je Erdogan za iftarom sa članovima svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u petak u Istanbulu.

Turski čelnik zatražio je od Saudijske Arabije, “najveće i najmoćnije države u Zalivu”, da ublaži napetosti i da ukine sankcije Kataru.

– Pogrešno je unositi nove nevolje u muslimanski svijet koji se već suočava s brojnim problemima. Kažem vam: neće biti pobjednika u ovoj bratskoj borbi – izjavio je Erdogan.

– Morate raditi na okupljanju braće. To je ono što očekujemo od Saudijaca, čuvara svetih džamija (u Meki i Medini) – dodao je.

Saudijsaka Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati u Egipat prekinuli su diplomatske i saobraćajne veze s Katarom u ponedjeljak, optužujući ga da sponzorira terorizam. Oni su u četvrtak naveli 59 pojedinaca i 12 entiteta povezanih s Katarom kao dio terorističkih organizacija, prenosi Russia Today.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.