EU kaznila banke zbog nedozvoljenog kartela u trgovini devizama

90

Regulatorno tijelo Evropske unije kaznilo je pet banaka sa 1,1 milijardom eura zbog dogovaranja oko devizne trgovine.

MARKETING

Evropska komisija saopštila je danas da su istražitelji ustanovili da su neki zaposleni u bankama zaduženi za trgovinu sa 11 valuta “razmjenjivali osjetljive informacije i planove trgovine”. Oni su takođe ponekad koordinisali strategije online dopisivanjem sa službenicima drugih banaka.

Komisija je kaznila banke Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), Citigroup i JPMorgan sa više od 811 milona dolara zbog uspostavljanja kartela u deviznoj trgovini.

Banke Barclays, RBS, MUFG kažnjene su sa više od 275 miliona eura zbog učestvovanju u kartelu “Forex -Essex Express”.

“Aktivnosti spot trgovine stranim valutama predstavljaju jednu od najvećih tržišta na svijetu, sa milijardama eura svakog dana. Ponašanje ovih banaka narušilo je integritet sektora na račun evropske privrede i potrošača,” reka je evropska komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager.

Kazne bi bile 10 odsto više ali su smanjene jer su banke priznale da su učestvovale u takvoj trgovini. Banka UBS je izbjegla kažnjavanje jer je otkrila postojanje kartela.

Kada kompanije mijenjaju velike količine deviza obično koriste dilere za devize. Spot transakcije se sprovode istog dana po kursu tog dana. Komisija je navela da su neki službenici banaka koristeći online četovanje razmjenjivali informacije o količinama deviza koje bi klijenti mogli da traže i razmjenjivali valute i cijene transakcije kao i detalje o tekućim i budućim trgovinskim aktivnostima.

Na osnovu toga dileri su mogli da donose “informisane” odluke da li da prodaju ili kupuju devize kojima raspolažu i kada da to čine.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara