EU pita AstraZenecu: Kome su isporučene vakcine!?

93

Evropska unija nije zadovoljna odgovorima farmaceutske kompanije AstraZeneca i želi tačno znati jesu li i kome su dosad proizvedene doze vakcine isporučene, izjavila je u ponedjeljak povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

MARKETING

“Evropska unija je pretfinancirala razvoj i proizvodnju vakcine i želi vidjeti povrat uloženoga. Želi tačno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene”, izjavila je Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske kompanije AstraZeneca.

AstraZeneca je prošli petak “iznenađujuće” izvijestila Brisel da neće moći sljedećih sedmica isporučiti količine vakcine prema ugovoru koji je potpisala s Evropskom komisijom.

“EU želi da naručene i plaćene doze vakcine budu isporučene čim prije i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan”, naglasila je povjerenica.

Ona je najavila da će ubuduće sve kompanije koje proizvode vakcinu protiv Covida-19 morati unaprijed obavijestiti Komisiju kada žele izvesti vakcinu proizvedena u EU-u u treće zemlje, s tim da to neće vrijediti samo za humanitarne isporuke.

Komisija je stoga predložila zemljama članicama da se čim prije uspostavi mehanizam za transparentnost izvoza vakcina iz EU-a.

“Želimo jasnoću i transparentnost u pogledu izvoza vakcina iz EU-a”, istaknula je Kyriakides, dodajući da je EU do sada podržala brzi razvoj i proizvodnju nekoliko vakcina protiv Covida-19 u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi eura.

Budući da odgovori na pitanja koja je Komisija na popodnevnom sastanku nisu zadovoljavajući, Kyriakides je najavila večeras novi sastanak s predstavnicima AstraZenece.

“EU će poduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane i njihova prava”, rekla je povjerenica.

Očekuje se da će Evropska agencija za lijekove u petak dati odobrenje za korištenje vakcine koje je AstraZeneca razvila u saradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, ali to će malo vrijediti ako kompanija ostane pri svojoj najavi da će biti znanog kašnjenja u isporuci vakcine.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.