Naslovnica Svijet EU skeptičan ...

EU skeptičan o njemačko-francuskom sporazumu

30

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako su potrebni jasni signali da njemačko-francuski Aachenski sporazum nije alternativa saradnji unutar cijele Evropske unije.

Povodom 56. godišnjice od potpisivanja Jelisejskog sporazuma, kojim su Francuska i Njemačka uspostavile odnose i okončale neprijateljstva, danas su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali Aachenski sporazum.

Novopotpisani sporazum na 16 stranica predviđa znatno intenzivniju ekonomsku, vanjskopolitičku i vojnu saradnju, kao i plan takozvane Evropske odbrambene unije.

Kao lideri Evropske unije, Francuska i Njemačka se u novom sporazumu dodatno obavezuju da će raditi na jačanju te unije i redovno se međusobno konsultirati uoči svih sastanaka EU.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma u Aachenu prisustvovao je i čelnik Evropske komisije Tusk, koji je u obraćanju prisutnima istakao neophodnost jačanja vjere u evropsko jedinstvo i solidarnost.

Tusk je kazao kako Evropska unija ima mnoge oponente unutar i izvan svojih granica.

“Evropi su potrebni jasni signali da široka saradnja Pariza i Berlina neće biti alternativa saradnji unutar cijele Evropske unije. Trebamo raditi na usklađivanju politika, a ne na alternativnim rješenjima“, poručio je Tusk.

Potpisani sporazum naišao je i na kritike opozicije u Njemačkoj i Francuskoj.

Lider radikalne desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Alexander Gauland izjavio je kako zvanični Berlin i Pariz rade na formiranju “super EU“ unutar postojeće Evropske unije.

“EU je sada ozbiljno podijeljen. Specijalni sporazum između Njemačke i Francuske će nas sada dodatno udaljiti od ostatka Evropske unije“, poručio je Gauland.

U novopotpisanom Aachenskom sporazumu se navodi kako će prijem Njemačke u stalno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija biti prioritet njemačko-francuske diplomacije.

Analitičari upozoravaju da to predstavlja jasnu poruku da su Berlin i Pariz odustali od ranije postavljenog cilja da francuska pozicija stalne članice u Vijeću sigurnosti predstavlja cijelu Evropsku uniju.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/AA

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.