Europske igre u Bakuu: Bh. reprezentativci sjajni, Duranspahić u drugom kolu stonoteniskog turnira

991

Na Europskim igrama, koje se po prvi puta u historiji održavaju ove godine u Azerbejdžanu od 12. do 28. juna, jučer su nastupila tri člana bosanskohercegovačke reprezentacije: Admir Duranspahić (stoni tenis), Tatjana Đekanović (streljaštvo) i Darko Savić (kajak). Iako su svi reprezentativci naše države ubilježili sjajne nastupe, samo Duranspahić je izborio prolazak u naredni krug, to jeste primakao se osvajanju medalja.

MARKETING

Duranspahić je u prvom kolu pobijedio hrvatskog reprezentativca Ruiwu Tana sa 4:3 (9:11, 12:10, 11:13, 11:9, 3:11, 11:1, 11:6).

U drugom kolu, danas, Duranspahić će igrati protiv Britanca Liama Pitchforda.

“Presretan sam, ovaj osjećaj je poseban. Nosio sam zastavu BiH na otvorenju Igara u Bakuu, a sada sam ostvario prvu pobjedu protiv favorita. Prije meča nisam imao tremu jer nisam imao šta da izgubim, bio sam smiren i vidio sam da bolje stojim od Tana. Ta smirenost i koncentracija donijela mi je trijumf. Igrao sam srcem za BiH i mnogo mi je značila podrška s tribina tokom meča”, rekao je Duranspahić.

darko savic
Darko Savić

Drugi reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je danas nastupio na Europskim igrama u Azerbejdžanu, Darko Savić zauzeo je 19. mjesto u utrci kajak jednosjed na 5.000 metara.

U Mingaževiru, mjestu udaljenom 250 kilometara od Bakua, Savić je utrku završio za 22.53,68 minuta, a na startu je bilo 29 takmičara od čega petorica nisu završila takmičenje.

Savić više neće nastupiti na Evropskim igrama. U utrci na 1.000 metara nije se uspio kvalificirati u finale.

“Moglo je bolje, ali i gore. Takva je trenutna situacija. Za mene je ovo bilo veliko iskustvo jer nisam navikao da veslam u mirnim vodama. Uživao sam u utrci i Azerbejdžan ću pamtiti po lijepom”, rekao je Savić.

Zlatnu medalju osvojio je Max Hoff iz Njemačke s vremenom 20.01,864 minute, srebrenu Fernando Pimenta iz Portugala, a bronzu Cyrille Carre.

Tatjana Đekanović
Tatjana Đekanović

Bosanskohercegovačka reprezentativka u streljaštvu, Tatjana Đekanović, zauzela je 35. mjesto u disciplini vazdušna puška na deset metara na Evropskim igrama koje se održavaju u Bakuu.

Članica kluba Geofon iz Teslića takmičenje je završila s rezultatom 406,7 pogođenih krugova.

“Rezultatski je mogla mnogo bolje, međutim plasmanom smo zadovoljni jer je najmlađa takmičarka. Konkurencija je bila izuzetna, to su najbolje streljačice u Evropi, a pored nje je gađala djevojka koja je postala šampion. Ovo je odlično iskustvo za Đekanović i značit će joj u nastavku karijere”, rekao nam je Neven Rašić, trener mlade streljačice.

Đekanović (18) za deset dana očekuje Svjetsku kup u Njemačkoj, a Rašić očekuje bolji plasman bh. reprezentativke.

Zlatnu medalju u Bakuu osvojila je Srbijanka Andrea Arsović sa 207,8 pogođenih krugova, srebro je pripalo Sari Hornung (Sarah) iz Švicarske, a bronza Njemici Barbari Engelder.

Komentari

komentara