Evropski film koji će podijeliti Evropu

493

Kako bi “A Private War”, novi film fenomenalne Rozamund Pajk (Rosamund Pike), mogao da bude posmatran ispod oka na sjeveru Afrike, Bliskom istoku i dijelovima Balkana, tako bi i “Kursk” mogao da bude dočekan na nož na istoku Evrope.

MARKETING

Štaviše, sudeći po YouTube komentarima na trejler, reklo bi se da već jeste. No, baš kao i “A Private War”, “Kursk” sa strogo filmske strane izgleda prilično obećavajuće.

U pitanju je jedan od najiščekivanijih filmova evropske produkcije, a bavi se tragedijom koja je obilježila 2000. godinu. Tada je ruska nuklearna podmornica “Kursk” potonula u Barencovom moru, zajedno sa svojih 118 članova posade. Četiri dana su ruske snage pokušavale da spasu svoje mornare i odbijale ponuđenu pomoć Norvežana i Britanaca. Tek petog dana su je prihvatili, ali dva dana potom, kada su norveški ronioci uspjeli da prodru u podmornicu, u njoj više nije bilo živih.

Ovakva akcija spasavanja sa ovakvim ishodom izazvala je mnogo reakcija, kako na geo-političkom, tako i na nivou porodica koje su izgubile svoje najdraže. Punih 18 godina kasnije, reagovao je i filmski svijet.

Danac Tomas Vinterberg (Thomas Vinterberg) režirao je, po svemu sudeći, djelo u razmjerama spektakla, ali sa ozbiljnim fokusom na dimenzije lične tragedije i vojno-političkih šahovskih poteza. U tom miksu za sada je teško vidjeti neku slabu tačku, jer kadrovi izabrani u trejler zaista izgledaju moćno.

U tome je velika zasluga i internacionalnog trojca izabranog da nosi glavne uloge, a njega čine Lea Sejdu (Léa Seydoux), Matijas Šenerc (Matthias Schoenaerts) i Kolin Firt (Colin Firth). Njih troje vrlo uspješno kanališu tri dimenzije svog filma, barem u trejleru, a teško nam je zamisliti da bi i u samom filmu moglo da bude drugačije.

Visoka politika je potopila i uništila jedan “Kursk”, nadamo se da se sa drugim neće dogoditi isto.

Komentari

komentara