Faris Begović i Konjički klub “Visoko” prvi na Endurance utrci u Mostaru

2897

Jučer je, u okviru 3. memorijalne Endurance utrke konja u Gorancima kod Mostara Konjički klub “Visoko”, sa svojim predstavnikom Farisom Begovićem, odnio vrijednu pobjedu i pehar ovog takmičenja.

MARKETING

Ova utrka se održava u spomen na bivše članove Konjičkog kluba “Stina”, a ove godine je u utrci učestvovao rekordan broj jahača i grla, tačnije njih 25.

Predstavnik Konjičkog kluba “Visoko”, Faris Begović, jahao je na arapskom pastuhu Pashi, a u dužini od 40 kilometara, te su ostvarili ubjedljivo najbolje vrijeme od 2 sata i 12 minuta, što je bilo sasvim dovoljno za prvo mjesto, ispred Marije Pejić, na grlu Kadija i Melani Pejić, na grlu Saabich.

Također, arapski pastuh Pasha je i prošle godine odnio pobjedu kada je Konjički klub „Visoko“ bio domaćin ovog takmičenja.

Inače, Endurance ili daljinsko jahanje je maraton i veliki izazov za konje i jahače. To je takmičenje u prirodi. Cilj je proći dugačku stazu u što kraćem vremenu, a da se konj ne iscrpljuje. Provjerava se brzina i izdržljivost konja, dobra istreniranost, te jahačeva kondicija i dobro poznavanje konja, te terenskog jahanja (jahanja u prirodi).

Konjički klub „Visoko“ je prvi organizator Endurance takmičenja u Bosni i Hercegovini i ima izvrstan tim jahača i grla za ovu vrstu takmičenja.

Komentari

komentara