Naslovnica BiH Politika Fazlić: Očajn...

Fazlić: Očajni smo, situacija s migrantima sve je teža

Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

30

U međuvremenu, situacija s migrantima u Bihaću sve je teža. Samo tokom proteklog vikenda stiglo nam ih je stotinjak novih. A nadležne entitetske i državne vlasti i dalje ništa ne poduzimaju. Ovo je u izjavi za Vijesti.ba rekao bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

– Niko ne zna koliko ih je tačno u našem gradu, a prema nekim procjenama, taj broj se kreće preko 2.500. Ekonomska šteta koju su prouzrokovali je evidentna, ali je najveći problem i dalje lokacija za njihov smještaj – kazao nam je Fazlić.

Od Vijeća ministara BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Vlade FBiH očekuje da poduzmu zakonom predviđene mjere.

– Migrante je neophodno registrovati – moramo znati njihova imena. Moramo ih staviti pod određenu kontrolu i smjestiti u neki azilantski ili migrantski centar, jer i dalje imaju ilegalan status – naglašava Fazlić.

Ukoliko nadležne institucije ništa ne poduzmu, najavio je da će zajedno s vijećnicima Grada Bihaća doći u Sarajevo i održati protest pred zgradom Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti BiH.

– Mi smo očajni i za taj dolazak u Sarajevo nismo sigurni da će išta promijeniti. Nemamo nikakve nadležnosti i ne možemo ništa uraditi, a sve ide preko naših leđa. A ti protesti su nešto što možemo i što ćemo sigurno uraditi – ističe Fazlić, koji nam nije mogao reći tačan termin održavanja protesta.

Navodi kako su bihaćki vijećnici prošle sedmice uputili novi dopis Ministarstvu sigurnosti BiH da nešto poduzme. No, odgovora i dalje nema.

– Želimo samo da nas prime na sastanak da razgovaramo. Mi nemamo nikakve zakonske nadležnosti, a samo se mi suočavamo s tim problemom. Sve je teže i teže, nek ih smjeste gdje god hoće, ali neko mora početi voditi računa o tome – dodaje Fazlić.

Naglašava da je formirana komisija koja treba da procijeni ekonomsku štetu koju zbog migrantske krize trpe Bihać i Bišćani.

– Ta šteta je evidentna, od uništavanja resursa, sve češćih provala u objekte, ogromne količine smeća u centru grada… – dodaje Fazlić.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.