Naslovnica Lokalne Teme Kultura Festival Dani...

Festival Dani Avde Smailovića neće biti održan?

514

Najavljen još u januaru ove godine na posebnoj press konferenciji u Gradskoj biblioteci u Visokom, festival Dani Avde Smailovića doveden je u pitanje. Bartolomej Stanković, prvi čovjek najavljenog festivala pojasnio nam je da za ovaj projekat nema podršku porodice i nasljednika Avde Smailovića te da je sasvim izvjesno da se festival, iako dugo i studiozno pripreman, po svemu sudeći neće ni održati.

Festival je predviđao petodnevni muzički program koji je uključivao koncert klasične muzike u znaku Dana Evrope (otvaranje manifestacije), zatim predavanje i prezentaciju Goduške frule, koju je trebala realizirati etnomuzikologinja mr. Lejla Džambazov u saradnji sa gospodinom Vehabom Halilovićem koji već dugi niz godina izrađuje najbolje goduške frule. Predviđen je bio i koncert posvećen islamskoj duhovnoj muzici na kojem ćsu trebali nastupiti eminentni interpretatori islamske duhovne muzike iz Bosne i Hercegovine.

“Zaštitni znak muzičkog festivala, kompozitor Avdo Smailović, trebao je biti u fokusu na prezentaciji „Opus kompozitora Avde Smailovića“, koji je bio planiran za četvrti dan festivala, a zadnji dan – se trebao održati koncert posvećen muzičkim školama koje nose ime visočkog kompozitora. Riječ je o Školi za osnovno muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“ iz Visokog i Osnovnoj muzičkoj školi „Avdo Smailović“ iz Goražda.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.