Preporuka

Festival ulične umjetnosti počeo oslikavanjem murala u dvorištu OŠ Musa Ćazim Ćatić

Peto izdanje Festivala ulične umjetnosti u Sarajevu počelo oslikavanjem murala autora Rikarda Druškića u dvorištu OŠ Musa Ćazim Ćatić, a na stražnjem zidu zgrade Sarajevskog ratnog teatra.
Naziv murala u nastanku je “Beskrajna poezija pokreta” iz istoimenog ciklusa u kojem se umjetnik trenutno nalazi. Prema riječima Rikarda Druškuića rad je razigran, maštovit, apstraktan, ali nakon dužeg posmatranja počinju se pojavljivati oblici i nazirati narativ. S obzirom na to da se rad nalazi u dvorištu osnovne škole, Druškić ovim radom želi kod djece potaknuti interesovanje za umjetnost te ih generalno ponukati na jedan vid lateralnog razmišljanja.

Festival ulične umjetnosti (FUU) je multimedijalni umjetnički festival na otvorenom čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada Sarajeva, popularizirane ali i zapostavljene. Ovakav događaj, već uobičajen u urbanoj kulturi evropskih gradova, je spontano dešavanje koje publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja i šetališta oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost.

Svoje programske sadržaje Festival ulične umjetnosti prezentira tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama kroz animaciju djelovanjima koja već u stvaranju postaju i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh