FIAT Ducato Electric – 100% Ducato, 100% Električni

101

Predstavljen prvi elektični model brenda FIAT Professional, koji će doći u FIAT i FIAT Professional salone tokom 2020. godine.

MARKETING

Razvijen i dizajniran u skladu sa najvišim standardima kvaliteta FCA grupe, ovaj model je dostupan u svim verzijama karoserije sa istim kapacitetima tovarnog prostora kao i kod redovnog modela Ducato, od 10m3 do 17m3, i sa najboljom korisnom nosivošću na tržištu, do 1.950 kg.

Ducato Electric će u ponudi imati nekoliko različitih baterija za autonomiju između 220 i 360 km (NEDC ciklus). Maksimalna snaga od 122 KS (90 kW) i maksimalni obrtni moment od 280 Nm.

Razvoj ovog modela je rezultat temeljne analize podataka o upotrebi komercijalnih vozila i raznih vrsta zadataka pred njima, kao i partnerstava sa velikim kupcima, sve u cilju da se isporuče po mjeri, personalizovana rješenja koja prilagođavaju korisnu nosivost i performanse različitim zahtjevima profesionalne upotrebe, bez kompromisa: 100% Ducato, 100% Električni.

Tokom događaja posvećenog novom modelu Ducato MY2020, koji predstavlja evoluciju najprodavanijeg modela koji je ispunjavao čitav spektar poslovnih potreba čitavih 38 godina, brend FIAT Professional je omogućio svijetu prvi pogled na model Ducato Electric – potpuno električnu BEV (baterijsko električno vozilo) verziju ovog vozila – koja će se naći u prodaji tokom 2020. godine i u paru sa modelom Ducato Natural Power koji ide na prirodni gas i time zaokružiti ponudu modela koji idu na alternativni pogon.

Novi Ducato je dakle uspjeo u pokušaju da se poboljša, kroz evoluciju koja ne prestaje već skoro 40 godina. Odlične performanse, briga o životnoj sredini i ozbiljan fokus na ukupne troškove vlasništva odgovaraju na različite potrebe svakog profesionalnog zadatka. Najbogatija ponuda za jedno vozilo koje je orijentisano „potpuno ka progresu“, sa sofisticiranim i prepoznatljivim stilom i vrhunskom tehnologijom.

Ovakav način razmišljanja podvlači i ono što je korišteno i kod modela Ducato Electric, prvog potpuno električnog modela brenda FIAT Professional, dizajniranog i razvijenog u skladu sa najvišim standardima kvaliteta FCA grupe.

Ducato Electric je zamišljen i razvijen na osnovu posebne detaljne studije koja se bavila time kako kupci zapravo koriste svoja vozila, uključujući godinu prikupljanja podataka, koji su potvrdili da više od 25% tržišta već ima „BEV stav“ po pitanju upotrebe, maršuta, dinamike i performansi i stoga spremno dočekuje promenu u domenu mobilnosti.

Profesionalci koji su radili u specifičnim poslovnim oblastima su dobro pozicionirani da postanu prvi korisnici ove tehnologije, imajući u vidu rast internet poslovanja, poštanskih i kurirskih servisa, dostave hrane, lokalnog transporta sa glavnim čvorištima, i rasprostranjene potrebe da se osigura pristup centru grada sa sve većim saobraćajnim ograničenjima po pitanju vozila sa pogonom na konvencionalna goriva.

Kupci koji su već zainteresovani za električnu mobilnost, električna vozila, danas su isti oni koji, zbog svoje posebne odgovornosti kao misije, a i neophodnosti, oni koji pridaju poseban značaj ukupnom trošku vlasništva automobila, uglavnom imaju manju promjenljivosti ruta i veći broj dana upotrebe na godišnjem nivou, ali sa prilično niskim kilometražama na dnevnom nivou.

U skladu sa njegovim inovativnim duhom, Ducato Electric je podržala proaktivna saradnja sa kupcima, kroz pilot projekte koji su obuhvatali neke od velikih industrijskih aktera, kako bi se u potpunosti iskoristilo njihovo znanje i kako bi se identifikovali svi posebni zahtjevi za korištenje koje je bilo neophodno uzeti u obzir u okviru pojedinačnog prilagođanja i konfigurisanja za svaku upotrebu.

Pomoću ovog pristupa FIAT Professional namjerava da pruži kompletna rješenja za električnu vožnju – zasnovanu na studiji energetskih potreba, koje ne samo da mogu da ispune svaki zadatak već i da pruže rješenja od vozila do infrastructure, ne zaboravaljajući nijedan aspekt iz cijelog jednog svijeta usluga koji sve više zahteva novi kontekste vožnje koji se stalno razvija.

Pored toga što nudi cijeli asortiman verzija, Ducato Electric će također imati modularne opcije veličine baterije, sa autonomijama od 220 do 360 km (NEDC ciklus) i različitim konfiguracijama za punjenje. U kombinaciji sa impresivnim performansama: brzina ograničena na 100 km/h kako bi se optimizovala potrošnja energije, maksimalna snaga od 90 kW i maksimalni obrtni momenat od 280 Nm.

Pored toga, novi električni motor ne oslabljuje najjaču osobinu modela Ducato: najbolju zapreminu prtljaga u klasi, od 10 do 17m3, i vučnu snagu do 1.950 kg, što je također najbolje u kategoriji.

Sve u svemu, FIAT Professional je efikasno iskoristio svoje tehnološko nasleđe i iskustvo kako bi razvio električnu verziju svog najprodavanijeg modela, koji zadovoljava potrebe svih profesionalnih korisnika i pruža inovativnost, performanse i fleksibilnost, u skladu sa Ducato motom „više tehnologije, više efikasnosti, više vrednosti“, kako bi se korisnicima ponudila verzija sa „nula emisije“ najefikasnijeg i najprilagodljivijeg kombija na tržištu.

Novi Ducato Electric je vozilo gdje ništa nije polovično: 100% Ducato, 100% električno. Zato će biti glavni proizvod grupe FIAT Professional na polju električnih vozila, posebno u tranziciji iz tradicionalnog „odabira tipa vozila“ u „odabir tipa mobilnosti“ na osnovu posebnih funkcionalnih i poslovnih faktora, sa odlučivanjem ne o ukupnom trošku vlasništva već o ukupnom trošku mobilnosti.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara