FIFA i UCI pomogli evakuirati 165 izbjeglica iz Afganistana

95

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) pomogle su u evakuaciji 165 izbjeglica iz Afganistana, među kojima su bile i biciklistice, novinari i borci za ljudska prava čiji bi životi bili ugroženi da su ostali u zemlji.

FIFA i UCI su bili dio operacije koja je uključivala i vlasnika biciklističkog tima Israel Start-Up Nation Sylvana Adamsa, nevladinu udrugu IsraAID, razne vlade i Azijsku biciklističku konfederaciju (ACC).

Izbjeglice, koje su u Europu stigle preko Albanije, bit će preseljene u nekoliko zemalja, 38 ih odlazi u Švicarsku, a drugi će se uputiti u Francusku, Izrael, SAD i Kanadu.

“Oduševljen sam što naši napori pružaju mogućnosti dotičnim ljudima u pristojnim životnim uvjetima,” kazao je predsjednik UCI-a David Lappartient.

“Želim izraziti iskrenu zahvalnost vladama Švicarske, Francuske, Kanade, Albanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela te drugim zemljama koje su radile na ovom projektu.”

UCI je dodao da će onima u Švicarskoj biti dopušteno koristiti prostor za trening u Svjetskom biciklističkom centru koji se nalazi u švicarskom gradu Aigle.

Hina.hr / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.