Naslovnica Sport Nogomet FIFA odgovori...

FIFA odgovorila Fudbalskom savezu Srbije na žalbu zbog Shaqirijevih kopački

223

Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, rekao je za B92 da su zaprijetili FIFA da neće izaći na teren protiv Švicarske, ako Xherdan Shaqiri ne promijeni kopačke. Krilni napadač Švicarske, koji je porijeklom s Kosova, na jednoj kopački imao je zastavu zemlje za koju nastupa, dok je na drugoj imao od Kosova. To je posebno iritiralo ljude iz FSS, koji su rekli kolegama iz FIFA da neće izaći na teren, ako Shaqiri ne promijeni kopačke.
“Ono što je nas posebno iritiralo jeste da smo na zagrijavanju primijetili da jedan njihov igrač, Shaqiri konkretno, nosi zastavu tzv. države Kosovo. Mi smo reagovali, čak smo i zategli, rekli smo da nećemo izaći na teren i igrati utakmicu ukoliko on ne zamjeni kopačke”, rekao je Šurbatović za B92.
Ipak, ljudi iz FIFA nisu imali razumijevanja za srbijanski savez.
“Međutim nije bilo reakcije, onda smo ponovo insistirali, napisali nekoliko mailova, imali direktan kontakt sa ljudima iz FIFA kancelarije, i na kraju, pred početak utakmice, dobili smo obrazloženje da je to dozvoljeno prema FIFA regulativima jer je ta država Kosovo njihova punopravna članica i da fudbaleri mogu da ispoljavaju nacionalna osjećanja”, kaže Šurbatović.
Srbijanskim fudbalerima nije preostalo ništa drugo nego da izađu na teren, ali su tamo poraženi sa 2:1. Srbija sada ima tri boda, jedan manje od Brazila i Švicarske i za prolaz u narednu rundi igrat će protiv “Selecaa” za četiri dana u Moskvi.

(scsport.ba)

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.