Naslovnica Preporuka Film Film “M...

Film “Mrtve ribe” za dvije sedmice u Hrvatskoj pogledalo tek 80 ljudi, a u BiH 44

115
“Drago mi je što sam napravio ovakav film, ali žao mi je što je ovako slabo gledan”, komentirao je Kristijan Milić za Jutarnji.hr.

Film “Mrtve ribe” nema šanse popraviti svoj rezultat jer je skinut s programa hrvatskog CineStara i Cineplexxa, a prema pisanju Jutarnjeg, ne treba se nadati ničem boljem ni u nezavisnim kinima koja se ne otimaju za filmove koji su propali u velikim lancima.

Film “Mrtve ribe” je od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) dobio blizu milion KM (3,9 miliona kuna). No, to je samo polovina troškova, jer je 20 posto sredstava za ovaj film izdvojila Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a ostatak su finansirali zagrebački Eurofilm i mostarski Oktavijan. Bez obzira na loše rezultate, Milić kaže da ovaj projekt nije potpuno promašen

“Na filmu je radilo bar stotinu djelatnika, država se namirila i od PDV-a, a i da je uspjeh u kinima bio veći, zaradili bi samo prikazivači, a nešto malo i distributer: hrvatsko je tržište premalo da na njemu zaživi koncept komercijalnog filma, alternative su jedino dotirane produkcije ili samoubilački nezavisni poduhvati”, rekao je.

Film “Mrtve ribe” nastao je prema knjizi bh. pisca Josipa Mlakića “Mrtve ribe plivaju na leđima” iz 2011. godine. Film se sastoji od više priča koje se događaju u poslijeratnim godinama u bh. provinciji, a jedina poveznica je bizarno samoubistvo koje je zapanjilo grad.

Mlakić potpisuje scenarij filma, a na takmičenje HAVC-a ga je prijavio pod izvornim naslovom i za reditelja je odabrao Milića koji je odmah prihvatio izazov. Film je sniman u Mostaru i njegovoj okolini, a u njemu, između ostalih, glume Goran Bogdan, Velibor Topić, Dragan Despota, Alen Liverić, Vinko Kraljević, Saša Anočić, Marijana Mikulić, Ornela Vištica, Slaven Knezović, Armin Omerović, Mirvad Kurić i mnogi drugi.

“Mrtve ribe” su slojevito i krajnje zahtjevno ostvarenje koje predstavlja jedan od vrhunaca novije hrvatske produkcije. Milić je rezigniran što je takvim filmovima vijek u kinima sve kraći, no tješi se da za njegov rad vlada poprilično naknadno zanimanje, što bi se moglo iskoristiti u kućnim kinima. Žao mu je i što se slabo izrađuju DVD-jevi, jer i to je način da se zadovolji interes ljudi, kao i da se film pokaže zainteresovanima u inozemstvu.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.