Naslovnica Preporuka Film Filmu o Dicku...

Filmu o Dicku Cheneyju najviše nominacija za Zlatni globus

23

Filmska biografija bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja ‘Vice’ u režiji Adama McKayja predvodi u nominacijama za 76. godišnju dodjelu nagrada Zlatni globus sa šest nominacija, koje su objavljene danas u Hollywoodu.

Odmah iza filma “Vice” su sa po pet nominacija muzički remake “A star is Born” u režiji Bradleyja Coopera koji igra i glavnu ulogu, međurasna drama “Green Box” i historijski film “The Favourite”.

Za film “The Favourite” njegove tri protagonistkinje su sve dobile nominacije za glumu Olivia Colman kao kraljica Anne, Rachel Weisz i Emma Stone.

Nominacije za Zlatni globus objavljene su danas u Hotelu Beverly Hills u Beverly Hillsu, Kaliforniji.

Malo ljudi je predvidjelo uspjeh filma “Vice” koji je između ostalog dobio nominacije za najbolji film i najboljeg glumca za Christiana Balea koji je skoro neprepoznaljiv u toj ulozi kao bivši potredsjednik SAD-a.

Sa po četiri nominacije slijede film “BlacKkKlansman”, djelo Spike Leeja inspirisano ulogom crnog policajca koji se inflintrirao u Ku Klux Klan, i “Povratak Mary Poppins”, s Emily Blunt u glavnoj ulozi.

Zlatni globusi za film se dijele na kategorije drame i komediju ili mjuzikal.

Nominacije za najbolji film u kategoriji drame su blockbuster “Black Panther”, film o grupi Queen “Bohemian Rhapsody”, “If Beale Street Could Talk” najnoviji film reditelja filma “Moonlight” Barryja Jenkinsa, kao i “A Star is Born” i “BlacKkKlansman”.

Lady Gaga i Bradley Cooper oboje su dobili nominacije za najbolju žensku odnosno mušku ulogu za remake mjuzikla “A Star is Born”. Nominaciju za najbolju mušku ulogu dobio je i Viggo Mortensen za film “Green Book”.

Za najbolju žensku ulogu u kategoriji filmske komedije ili mjuzikla nominovani su Emily Blunt za film “Mary Poppins Returns”, Olivia Colman za “The Favourite”, Elsie Fisher za “Eight Grade”, Charlize Theron za “Tully”, Constance Wu za “Crazy Rich Asians”.

Za najbolju mušku ulogu u toj filmskoj kategoriji nominovni su Christian Bale za “Vice”, Lin-Manuel Miranda za “Mary Poppins Returns”, Viggo Mortensen za “Green Book”, Robert Redford za “The Old Man & The Gun” i John Reilly za “Stan & Ollie”.

Za najbolju glumicu u drami nominovani su Glenn Close za “The Wife”, Lady Gaga za “A Star is Born”, Nicole Kidman za “Destroyer”, Melissa McCarthy za “Can You Ever Forgive me” i Rosamund Pike za “A Private War”.

Za najbolju mušku ulogu u drami takmičit će se Bradley Cooper za film “A Star is Born”, Willem Dafoe za “At Eternity’s Gates”, John David Washington, za “BlacKkKlansman”, i Rami Malek za svoju interpretaciju Freddieja Mercuryja u “Bohemian Rhapsody”.

Bradley Cooper nominovan je također u kategoriji najboljih reditelja, sa Spikeom Leejem (A Black Klansman), Adamom McKayjom (Vice) i Peterom Farrellyjem (Green Book).

Zlatni globusi bit će uručeni 6. januara i među su najprestižnijim američkim filmskim nagradama i smatra se da nagovještavaju pobjednike Oscara. Za nominacije za Zlatni globus glasa oko 95 novinara iz Holivudskog udruženja stranih novinara koji se u mnogome razlikuju od 8.200 filmskih profesinalaca Akademije za filmsku umjetnost i nauku koja glasa za Oscare.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.