Formiranja prve ćelije KPJ u Visokom

1447

U vremenu kada zatiremo prošlost, “gubimo” spomenike i kada se stidimo onoga što smo bili, posebno oni koji su tada imali koristi od te vlasti i koji su isti i danas na vlasti ili uz vlast kao i njihovi preci neovisno bili crveni ili zeleni, a nerijetko i crnokošuljaši, u rubrici “Staro Visoko” prisjećamo se nepobitne činjenice formiranja prve ćelije KPJ u Visokom.

Formirana je 1940.godine, ispod Betonskog mosta u današnjem Velikom parku, a sastanci su održavani u kući Mehe Patka. Sekretar čelije je bio Janko Balorda po kojem je srednja škola u Visokom nosila ime sve do 1993.godine.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.