U tekstilnoj industriji Fortitudo d.o.o. u Travniku danas je svečano otvoren novi pogon za proizvodnju muških sakoa visoke klase. Pogon su, presijecanjem vrpce, otvorili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnik njemačkog partnera Peter Gross i vlasnik AS GROUP Sulejman Hrvić.

MARKETING

otvorenje fortitudo travnik (79)U obnovu proizvodne hale i nabavku opreme uloženo je oko dva miliona KM, a zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji za šivanje i peglanje sakoa kapacitet nove proizvodne linije Fortituda je 5.000 komada sakoa mjesečno.

„Danas u Fortitudu radi više od 800 radnika, koji šiju odijela i mantile za ponajbolje svjetske brandove. Do prije dvije godine nije radio niti jedan. Ovim je uspjeh još i veći, jer više od 800 porodica u Travniku živi od ovog projekta. Ovaj primjer je dokaz da je uspjeh u BiH itekako moguć i može poslužiti drugima koji imaju poduzetnički duh, viziju i kapital, da investiraju i pokrenu slične tvornice. Davno je država prestala otvarati fabrike. Danas to rade biznismeni.

otvorenje fortitudo travnik (51)
Obraćanje Fadila Novalića, premijera Federacije BiH

AS Grupacija je razvila, za naše prilike, jedan novi koncept razvoja koji smo gotovo zaboravili. Zdrav kapital sa zdravim vizijama, u službi razvoja propalih ili posrnulih preduzeća, ali koja imaju perspektivu. Nekada u brandovima, kao što je to bio slučaj sa prehrambenim industrijama Vispak i Klas, a nekada u znanju i vještinama izvrsne radne snage, kao što je to bio slučaj sa tekstilnim industrijama Napredak iz Tešnja i Borac iz Travnika“, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Fortitudo od novembra 2012. posluje u okviru AS Group iz Tešnja, a nastao je na temeljima nekadašnjeg tekstilnog giganta Borac. Radi lohn usluge visokokvalitetnih muških odijela, sakoa, kaputa, te ženskih kaputa i mantila, i to za tri velika inozemna kupca Carl Gross, Drykorn i Burrbery. Izvozi u Njemačku, Italiju, Švedsku, Kinu i Ameriku.

„BiH je mala zemlja, pa je njeno uključivanje na međunarodno tržište preduslov njenog razvoja. Zbog toga bi jedna od osnovnih odrednica strateškog razvoja tekstilne industrije trebala biti izgradnja i razvoj izvozno orjentisanih proizvodnih programa. Vjerujem da će AS GROUP i Fortitudo svojim radom i entuzijazmom ispuniti svoj cilj da postane europski centar za proizvodnju odjevnih predmeta i pružanje usluga za renomirane europske i svjetske konfekcijske brendove“, rekao je premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo.

Zvanicama su se obratili i direktorica Fortituda Irma Huseinbašić, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, predstavnik Drykorna Gerit Voss, te predstavnik radnika Fortituda Dževad Vardalić. Svečani program u Fortitudu vodio je glumac Enis Bešlagić.

Priču o uspješnom razvoju Fortituda, u ime AS GROUP, zvanicama je ispričao Rusmir Hrvić, rekavši da je investiranje u tekstilni biznis početo 2008. godine, kupovinom firme Napredak iz Tešnja.

otvorenje fortitudo travnik (49)
Obraćanje Rusmira Hrvića, prvog čovjeka AS Grupacije

„Zbog pojačanih zahtjeva za proizvodnjom našeg kupca Carl Gross iz Njemačke sredinom 2011. godine odlučili smo proširiti kapacitete. Nakon brojnih sastanaka i pregovora sa Vladom FBiH, uspjeli smo dogovoriti pokretanje proizvodnje u Borcu. Počeli smo sa dnevnim kapacitetom od 200 odijela. Bilo je teško, ali vjerovali smo da ćemo uspjeti. Iz godine u godinu povećavali smo proizvodnju, a to nam je omogućilo investicije u opremu i uređenje prostorija. Danas se u Fortitudu proizvede svaki dan 850 odijela i više od 300 Burberry kaputa“, rekao je Rusmir Hrvić, te dodao da je plan da Fortitudo izraste u savremenu europsku firmu, sa modernim mašinskim parkom i pogonima, te vrhunskom radnom snagom.

Također, u izjavi za medije, Rusmir Hrvić je kazao kako su predstavnici AS Grupacije još jučer razgovarali sa svojim partnerima na projektu Fortitudo, u sklopu čega su razgovarali i o novim proširenjima radnih kapaciteta fabrike. U skorijoj budućnosti očekuje se obezbjeđivanje još radnih mjesta i stvaranje pravog europskog modnog centra u Travniku.

Nakon svečanog programa na kojem su predstavljeni saradnici u projektu Fortitudo, te historijat ovog preduzeća, kao i planovi za budućnost, upriličen je kratko predstavljanje pogona koji su već u funkciji i u kojima zadovoljni radnici obavljaju svoje zadatke. Poslije ovog obilaska pristupilo se i svečanom presijecanju crvene vrpce, kojom je označen početak još jedno dijela budućnosti firme Fortitudo iz Travnika i otvorenje novog pogona za šivanje.

Dio fotografija ovog događaja, od svečanog predstavljanja projekta, do presijecanja crvene vrpce i otvorenja novog pogona možete pogledati u fotogaleriji, koju vam donosimo u nastavku, a cijelu fotogaleriju potražite na našoj facebook stranici Visoko.co.ba.

Komentari

komentara