FOTO+VIDEO / Dok ozbiljni gradovi širom BiH imaju dočeke Nove godine Visoko izgleda sablasno

2221

Jedan ozbiljan grad čine negova značajna obilježja, istaknuti pojedinci i imidž koji uživa izvan svojih granica, te kompleksa pojedinaca koji imaju određenu političku moć i koji po vlastitom ubjeđenju smatraju da su po nečemu važni i bitni. Jedan od pokazatelja da Visoko ne pripada skupini perspektivnih gradova, koji se razlikuju od sitnih provincijskih varoši, jeste i kolektivni doček Nove godine. Toga u Visokom odavno nema.

MARKETING

Neki će reći da je to i ispravno, jer to nije muslimanski praznik u većinski bošnjačkom Visokom, gradu u kojem se pred ovaj praznik, u rijetkim objektima gdje je moguće kupiti alkohol, upravo to nabrže i najbolje prodavani artikl. Ali, sa druge strane, ako ta konzervativna i nazadna tvrdnja i ima bilo kakvo uporište u državi koje se trudi i može opstati samo kao građanska, šta je onda sa primjerom visočkog muslimanskog “Preporoda” koji je, kako i sami kažu, protjeran iz Visokog, a što nam ukazuje da nije ni do Nove godine, ni do Preporoda, nego je do ljudi.

Željko Joksimović u 2020. godinu uvest će građane glavnog grada BiH, Tuzlake grupa Van Gogh, a Zeničane Mostar Sevdah Reunion. Banja Luka za ‘najluđu noć’ u godini dovodi Crvenu jabuku i Jelenu Tomašević. U Bijeljni će, nakon godina čekanja, na otvorenom nastupiti Marinko Rokvić. Bugojanci, koji doček imaju sada već sedmu godinu, radost će dijeliti sa DJ Fredom, Edijem Hadžiahmetovićem, Šejlom Hujdur i Sudnjim danom. Livnjake će na trgu zabavljati Jasmin Stavros, a Trebinje će pjevati s Harijem Mata Harijem. Mostarce će zabavljati Hladno pivo i Gustafi, dok će ostali gradovi biti zakinuti za doček Nove godine na otvorenom.

Da nije samo stvar u, uslovno rečeno, velikim gradovima pokazuje i primjer Kaknja, čije građane u Novu godinu uvode muzičari iz Kaknja i Zenice.

I dok drugi gradovi, koji se trude i rade na svom imidžu, nude neke sadržaje za svoje građane i potencijalne turiste, u našoj foto galeriji pogledajte kako Visoko izgleda tri sata prije ulaska u Novu, 2020. godinu.

Komentari

komentara