(FOTO) Elmino kuhanje s ljubavlju – Zimnica u Visokom se priprema srcem

Pečenje, kuhanje i kiseljenje sezonskog voća i povrća su i danas običaji koji se u mnogim domaćinstvima njeguju prije dolaska zime, a u kojima učestvuje cijela porodica. Upravo se u jednoj takvoj visočkoj porodici pripremaju najukusnije salate, džemovi, ajvar i sokovi. Elma Alijagić i njeni ukućani pripremaju zimnicu od voća i povrća iz svog vrta.

2642
Foto: Instagram

Elma Alijagić iz Visokog je supruga i majka dvoje djece, a sa sestrom i zetom vrijedno radi kako bi zimu proveli uživajući u okusima domaće zimnice. Sa Elmom smo razgovarali o načinu pripreme i čuvanja svega što naprave.

MARKETING

“Kao izvor znanja služi nam ono što smo sestra i ja učile od starijih žena u porodici, a ponekad se poslužimo i internetom tragajući za nekim novim receptom. Učila sam od najboljih žena, majki, domaćica, prvo iz Ilijaša, a onda i iz Visokog. Ta vremena u kojima se čuvala tradicija, okupljanje rodbine, vrata širom otvorena za svakog gosta i putnika, su zahtijevala od žene da u kući uvijek imaju gotovo jelo i slatko, pa makar to bili džemovi, kompot ili suhi kolač”, priča ova vrsna domaćica iz Visokog koja je vještim rukama pravila i torte koje podsjećaju na mala umjetnička djela. Zbog nedostatka vremena time se više ne bavi.

 

View this post on Instagram

 

~ TURŠIJA ~ Kraljica među kiselim salatama, koja je najjednostavnija za napraviti. Voda za turšiju SASTOJCI: 10 l vode 1,5 l sirćeta (alkoholni ocat 9 %) 2 kesice vinobrana 30 kašika soli 15 kašika šećera Kad sve sjedinite, miješajte dok se šećer i sol ne otope. Od povrća koristim – paprike paradajzuše – mrkva – karfiol – zeleni paradajz – poneki fafaron – biber u zrnu Neko miješa i luk ali ja ne volim, zato što mi onda svako povrće dobije miris luka. Luk mi je draži svjež. Tačnu mjeru za povrće nemam, punite tegle dokle imate vode. 🤷‍♀️ Povrće se opere i očisti, ako treba i prereže na veće komade, pa se složi u velike tegle. U svaku teglu dodam desetak zrna bibera, pa onda zalijem pripremljenom vodom i to je to. Već nakon nekoliko dana turšija je spremna za jelo. #zimnica #tursija #food #ovojebih #foodphotography #foodporn #hrana #bosnia #inmykitchen #domacejenajbolje #foodblogger #domaćakuhinja #domaćahrana #recepti #bihbloggercommunity #instafood #visitbosnia #sljubavlju #bosnaandherzegovina #traditionalfood #traditional #delicious #tasty #paprike #pepper #peppers #carrots #povrce #vegetables #vegetarian

A post shared by Elmagram s ljubavlju (@elmagram_77) on

Elma kaže da voli kuhati sve, često eksperimentiše, ali obično uspješno.

“Mutim, slažem, razvijam, eksperimentišem i prosto to mi ide od ruke. Moja prijateljica je to davno nazvala ‘Elmino kuhanje s ljubavlju’ i zna često reći da za toliki trud i uloženu energiju zaista treba strpljenja, a prije svega ljubavi. Žene to posebno osjete, svu tu nezahvalnost provedenog vremena u kuhinji, ali opet kao majke, supruge, kćerke uživaju u tome kada je kuća puna, trpeza bogata i porodica na okupu uz ručak”, dodaje.

Spremanje zimnice prati veliki umor, ali i još veće zadovoljstvo kad pogledate rezultate vašeg rada. Osim toga, većina se priprema u društvu, tako da je vrijeme provedeno u pripremi zimnice kombinacija ugodnog s korisnim.

Elma i njena porodica zimnicu spremaju za svoje potrebe, ne i za prodaju, ali kaže da uvijek ima onih koji bi rado kupili jer vole kvalitetne proizvode zimnice, a sami nemaju vremena ili uslova da ih pripremaju.

“Danas je velika potraga za domaćim proizvodima visoke kvalitete da čak nije potrebna ni neka velika reklama i prezentacija na tržištu, posebno ako ste manji proizvođač. Ako se i odlučimo na prodaju već imamo ispitane metode kako doći do kupca, a to su olakšale društvene mreže koje koriste sve dobne i obrazovne skupine”, rekla nam je ova vrijedna Visočanka.

Na naše pitanje šta se to može naći na policama u njenom špajzu, Elma nam je rekla da bi se gurmanima njen špajz posebno svidio.

“Ono što je obavezno za svaku godinu je da napravim turšiju, paprike sa sirom, tarhanu i ajvar – te stvari su glavne, uz njih napravim još šta stignem, a naravno zavisi i šta nam rodi od voća koje imamo u našim baštama. Od našeg voća i povrća pravimo domaće sokove, slatko od šljiva, razne vrste džemova, domaću vegetu, paradajz sos, kisele salate… Kako šta sezonski pristiže tako se proizvode domaći i zdravi proizvodi, nikad ne pravimo sve odjednom”, ispričala nam je.

Posebno je istakla da se zimnica priprema srcem. Posebna se pažnja obraća na higijenu i da se pripreme izvrše na vrijeme.

 

View this post on Instagram

 

~ AJVAR~ Jedini koji pravim i nikad ne isprobavam druge recepte jer je ovaj savršen 😍 Ovo je jedini ajvar kojeg mogu namazati na krišku i pojesti u slast. Oko ajvara ima finog posla ali on ovakav je vrijedan svakog truda, vjerujte mi na riječ 🙃 SASTOJCI 10 kg crvenih paprika, roga (što su mesnatije, to bolje) 2 kg patlidžana 1,5 l ulja Bijeli luk, 3 do 6 glavica, zavisi kolike su i koliko vi želite da se osjeti u ajvaru So To bi bio osnovni recept u koji mi uvijek dodamo još 1 tepsiju domaćih, ljutih paradajzuša i 2 – 3 ljuta fafarona, jer volimo da je ajvar malo ljući a vi ovo dvoje i ne morate dodavati ako ne želite da “ljutne”. Ajvar obično pravimo 2 dana, da se ne umaramo previše ako nas nema više, jer je dupla mjera za troje – četvoro ljudi baš puno posla. Prvi dan pečemo, gulimo i meljemo a drugi dan čugeljamo. (čugelj je drvena naprava kojom se ajvar miješa pa mi to tako zovemo, čugeljanje) 🙃 PRIPREMA: Paprike operemo, ispečemo, vruće stavljamo u šerpu sa poklopcem da se potpare, pa ih je tako kasnije lakše guliti. Može i u najlon kesu. Patlidžan ogulimo, izrežemo na deblje kriške, ispečemo. Luk ogulimo i sameljemo. Oguljene paprike i patlidžan sameljemo zajedno pa stavljamo u zagrijano ulje. Bijeli luk i so dodajemo pred kraj. Ajvar se mora miješati (čugeljati 😂) bez prestanka sve dok ne bude dobro upečen. Kad krene da puhće (što bi moja svekrva rekla) onda je pri kraju. Kad je gotov, nekako drugačije klizi po šerpi (haraniji) i kao da se više ne lijepi za ivice nego odvaja. Vreo ajvar se sipa u staklenke, zavrće pa okreće naopako i tako redom, jedna tegla po jedna. Napunjene tegle vrelim ajvarom tako okrenute naopako, pod pritiskom vreline istisnu višak zraka te ga tako vakumiraju. Pokrijte bošćom i ostavite da se tegle ohlade. #food #ajvar #zimnica #ovojebih #ig_bosnia #foodphotography #foodporn #hrana #bosnia #inmykitchen #domacejenajbolje #foodblogger #domaćakuhinja #domaćahrana #recepti #bihbloggercommunity #baking #bakingwithlove #sljubavlju #bosnaandherzegovina #traditionalfood #traditional

A post shared by Elmagram s ljubavlju (@elmagram_77) on

“Zimnica se priprema kombinacijom starinskih recepata i moderniziranih postupaka. Danas imamo veliki izbor modernizovanog pribora za rad, od guljača kojima je lakše guliti nego nožem, do plinskog kuhala zahvaljujući kojem ne moramo ložiti vatru. Ono čega se posebno držimo jeste da sve bude zdravo, neprskano voće i povrće i da gdje možemo izbjegnemo konzervanse”.

Za pripremu zimnice neophodni su prostor i vrijeme, ali najneophodnije od svega je, kako nam je rekla Elma Alijagić, volja i želja da to radite.

“Volju i želju nađite u spoznaji da znate šta će vaša djeca, vaša porodica jesti, jer su police supermarketa preplavljene proizvodima sumnjivog kvaliteta”, zaključila je Elma koja svoje recepte nesebično dijeli sa svima. Možete ih potražiti na njenom Instagram profilu Elmagram s ljubavlju.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara