Pozitivno Visoko

(FOTO) Festivalom u povodu dolaska jeseni privodi se kraju najuspješnija sezona Fondacije

Brojnim koncertima, nastupima umjetnika iz cijelog svijeta, kao i posjetom novootvorenim tunelima „Ravne 3“, izložbom artifakata pronađenih u pomenutim tunelima, te projekcijama filmova, u Arheološko-turističkom parku „Ravne 2“ je obilježen jesenji ekvinocij (ravnodnevnica) i spuštena zavjesa na glavni dio arheološke i turističke sezone u Bosanskoj dolini piramida.

Iza Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ je još jedna jako uspješna sezona, što nam je potvrdio i direktor dr. Semir Osmanagić.

“Fondacija je i ove godine obilježila dva važna kalendarska datuma, značajna za našu planetu, početak ljeta i zadnji dan ljeta i jesenju ravnodnevnicu, gdje na jedan vrlo lijep način obilježavamo te važne datume kroz naše izložbe, predavanja, promocije, koncerte, sajmove i slično. Proslava i festival su okupili umjetnike i goste iz brojnih zemalja, stotine posjetilaca, koji se na jedan fin način opuštaju, uživaju u našem parku „Ravne 2“, sadržajima koje nudimo, pokazujući da je Fondacije puno više od arheologije i arheološkog projekta, da je ovo jedan vrlo lijep način života, antistresni, koji pokazuje da se možemo odmaknuti od tehnologije i stresa koji nas okružuju svaki dan. Na kraju, mogu ponovo reći, kao i prethodnih sezona, da je ova godina naša najuspješnija sezona i godina do sada”, zaključio je Osmanagić.

Tokom arheološke sezone u tunelima „Ravne 3“ pronađeno je preko 3.000 artifakata, a dio njih se našao i na izložbi čija je autorica Amna Agić, arheolog Fondacije.

“Na izložbi smo postavili najreprezentativnije artifakte koje smo pronašli tokom ovogodišnjih istraživanja, od mjeseca februara u tunelima „Ravne 3“. Na izložbi se mogu vidjeti predmeti iz različitih vremenskih perioda, a mi smo izložili najljepše i najprivlačnije predmete za naše goste koji su odlučili doći i pogledati ovu izložbu. Što se tiče samih otkrića, imamo indikacije da smo otkrili i mnogo starije civilizacije od ovih koje smo predstavili na izložbi”, kazala nam je Agić, koja je uz pomoć terenskog geologa Richarda Hoyla postavila ovu interesantnu izložbu.

I pored činjenice da je završen glavni dio sezone, u Visokom i Bosanskoj dolini piramida nastavljaju se arheološki radovi, a i dolasci turista, koji traju tokom cijele godine.

 

Visoko.co.ba/Fondacija “APBPS”

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh