Foto Korner

FOTO: Iz Visoko na put ka vječnom smiraju u Potočarima ispraćeno 127 žrtava genocida u Srebrenici

Veliki broj građana Visokog, ali i drugih građana Bosne i Hercegovine koji saosjećaju sa srebreničkom tragedijom, danas je iz prostora JKP “Gradska Groblja” Visoko ispratio tabute sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida. Tabuti koji će biti ukopani u Memorijalnom centru Potočari na kolektivnoj dženazi 11. jula, na Dan genocida u Srebrenici, krenuli su tako iz Visokog na svoj posljednji, tužni put, nakon kojeg će dio žrtava srebreničkog genocida, tačnije njih 127, pronaći vječni smiraj na mezarju u Potočarima.

Prema dugogodišnjoj tradiciji kamion, koji prevozi žrtve genocida u Srebrenici koje će ove godine biti ukopane, na svom putu iz Visokog prema Potočarima zaustavit će se ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje će biti upriličen ispraćaj žrtava iz Sarajeva ka Fabrici akumulatora u Potočarima. Također, ovogodišnji plan puta je kratko izmijenjen te će prije nego se zaustavi pred Predsjedništvom kamion sa žrtvama srebreničkog genocida biti zaustavljen i u Ilijašu, gradu u kojem živi veliki broj stanovnika koji su prognani iz Podrinja.

Podsjećamo, danas je iz Visokog ispraćeno 127 žrtava, koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi, a među kojima se nalazi 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva srebreničkog genocida koja će biti ukopana ove godine u Potočarima je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica na području Zvornika. U ovoj tužnoj povorci naći će se i Mustafa Hadžović, najstarija žrtva genocida koja će biti ukopana ove godine, a koji je u trenutku smrti imao 77 godina.

Sa ovogodišnjom kolektivnom dženazom u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopano 6505 žrtava genocida u Srebrenici, dok se još uvijek traga za više od 1000 njih koji su nestali. Veliki je broj i posmrtnih ostataka koji ne mogu biti identifikovani zbog nedostatka srodnika koje je teško pronaći u izgnanstvu ili koji su također stradali u srebreničkom genocidu.

U nastavku pogledajte fotografije koje su naši novinari zabilježili na jutrošnjem ispraćaju žrtava iz Visokog.

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh