FOTO: Kad Visočani uređuju grad: Polovne zebre s Tajlanda na ulicama Visokog

Nebrojeno mnogo puta ukazivali smo sugrađanima na mnogobrojne propuste lokalne vlasti prilikom upravljanja sredstvima koja su namijenjena uređenju našeg grada ili cijele općine, te pomoću kojih se uređuje javna infrastruktura koju koriste svi građani.

Ovog puta donosimo fotografije koje ilustruju još jedan od propusta, za koji će vjerovatno mnogi čitaoci reći da je minoran ili će pojedini reći kako smo mi mračnjaci u Visokom koje “nezaustavljivo ide naprijed”.

Riječ je naime o zebrama koje su iscrtavane na pješačkim prelazima u Visokom, netom prije bajrama. Posebnu akcenat ćemo, kroz ilustraciju, staviti na zebru u blizini Policijske stanice Visoko koja, ironično, nije uopće ispravna za korištenje, budući da smo mi, građani Visokog, dobili na tom mjestu jednu polovičnu, čini se, polovnu zebru, koja je uvezena “ispod ruke” sa Tajlanda.

Naravno da problem nije u samoj zebri, niti u ovom primjeru koji je sitna kap u moru neispravnosti pompezno najavljivanih projekata lokalne vlasti, nego problem leži u toj nezainteresovanosti i polovičnom pristupu rješavanju problema građana od onih neodgovornih pojedinaca koje su ti isti građani izabrali na njihove funkcije. Posebno začuđujuća su slavlja građana i pojedinih režimskih portala, tačnije kvaziportala, za stotinu metara asfaltiranog puta ili četiri zakrpljene rupe u sporednim gradskim ulicama, čime se lokalna vlast želi lažno prikazati kao heroj širih narodnih masa koji spašava sve ono što je uništila prošla vlast.

Nevjerovatna je količina nesposobnosti naroda da zaključi da su ti i takvi projekti asfaltiranja, izgradnje javne infrastrukture ili iscrtavanje zebri na pješačkim prelazima normalni poslovi koje je aktuelna vlast DUŽNA raditi u opisu svog radnog mjesta. Dakle, DUŽNA, ponavaljamo po ko zna koji put, budući da vi svakom registracijom automobila, kupovinom nafte i naftnih derivata ili bilo kojom kupovinom koja je oporezovana plaćate tu i takvu vlast i njihove funkcije iz javnog proračuna. Također, tim ličnim izdacima plaćate i svaki centimetar asfalta ili bijele linije koji se ugrade u vašim naseljima, pa je stoga nepojmljivo vidjeti slavlje i pompezne naslove u lokalnim kvazimedijima koji slave izgradnju nečega što je sasvim normalno i nije vrijedno nikakve vijesti, osim kratkog obavještenja općinske službe o standarnom provođenju davno zacrtanih projekata.

Vjerovatno ćete ostatak priče i sami zaključiti kroz pregled fotogalerije ispod, a u kojoj ćete vidjeti jednu polovnu, tajlandsku zebru kojom ćete prelaziti svakodnevno u nadi da će se neki vozač smilovati i stati ispred nje kako biste prešli.

Da tuga bude veća ova zebra će najvjerovatnije, naposlijetku, nestati prije nego li bijele linije kojima se obilježavaju vašarski štandovi u glavnoj visočkog ulici. Tako su nestale i one prošle, iscrtane 2013. godine, a kojima se gubi svaki trag već nakon nekoliko mjeseci.

Komentari

komentara