Naslovnica Lokalne Teme FOTO / Kolona...

FOTO / Kolona tuge: Iz Visokog put Potočara ispraćeni posmrtni ostaci 33 žrtve

643

Još jedna pretužna kolona ispraćena je danas iz kompleksa Gradskog groblja Visoko, odakle su na put vječnog smiraja krenuli posmrtni ostaci Srebreničana stradalih u genocidu, u julu 1995. godine. Ove godine iz Visokog je, put Potočara, ispraćen i najmanji broj identificiranih žrtava genocida u Srebrenici, ukupno 33 osobe, nakon čije dženaze će u Potočarima biti ukopane ukupno 6.643 žrtve monstruoznog zločina.

U prisustvu brojnih građana, ali i delegacija iz Visokog, nakon kraćeg vjerskog programa, tabuti su ispraćeni na svoj posljednji put iz Visokog, odakle bi danas popodne trebali stići u Memorijalni centar Potočari, gdje će biti ukopani 11. jula. Na tom putu trebali bi proći još kroz Ilijaš, gdje će im biti odata počast, te kroz Sarajevo u kojem će se delegacija bh. političara, zajedno sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i građanina, pokloniti žrtvama genocida u Srebrenici.

“I ove, kao i brojnih prethodnih godina, ispraćaj žrtava genocida u Srebrenici, kreće iz Visokog. Ispraćamo 33 nedužne žrtve genocida u Srebrenici, a nakon Visokog kolona će se zaustaviti u Ilijašu, kao i ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu”, istaknuo je Kenan Karavdić, direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko, uoči ispraćaja uz poziv svim građanima da se poklone žrtvama.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima11. jula je Osman Cvrk, koji je u vrijeme genocida imao svega 16 godina, dok je nastarija, a ujedno i jedina ženska osoba koja će ove godine biti ukopana Šaha Cvrk (82 godine). Ukopani će biti i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav, kao i braća Kasim i Asim Isaković, te Fahrudin i Zijo MujićOve godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari će biti ukopan i najmanji broj identificiranih žrtava, a pored dženaze i ove godine će biti urađena reasocijacija.

“U Centru za identifikaciju u Tuzli postoji 48 identificiranih žrtava za koje porodica još nije dala suglasnost da se vrši ukop. Svi mi koji se bavimo ovim poslom i ovim putem apelujemo da se odobri klanjanje dženaze, međutim jako je teško individualno svakome objasniti da je bolje da je žrtva u mezaru, nego na stalažama. Ove godine imat ćemo i najveću reasocijaciju do sada i to 129 slučajeva u kojima će se kompletirati tijela dijelovima koji su naknadno pronađeni, što je još jedan dokaz da se neko ipak brine o žrtvama i da će se tijela kompletirati u najvećoj mogućoj mjeri”, istaknuo je Karavdić.

Spisak žrtava:

Omer Ahmić, Šemso Avdić, Nedžad Bajraktarević, Mevlid Bektić, Šaha Cvrk, Osman Cvrk, Rešid Cvrk, Fadil Gabeljić, Behadil Hirkić, Muradif Husić, Asim Isaković, Kasim Isaković, Ahmet Jašarević, Mali Mehmedović, Ismet Mehmedović, Husejn Meholjić, Sidik Memić, Fahrudin Mujić, Zijo Mujić, Esad Nukić, Zaim Pilav, Fuad Pilav, Šemso Purković, Bajro Salkić, Sabahudin Salkić, Adil Suljić, Sabit Suljić, Sadik Šaranović, Smail Tabaković, Hajro Tabaković, Enver Tahić, Hamed Tihić i Vekaz Tihić.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.