FOTO: Magija goduške frule očarala posjetioce druge noći manifestacije Visočke večeri muzike

586

Nakon što je na otvaranju manifestacije Visočke večeri muzike koncertom Muzika islama ova manifestacija osvojila srca visočke publike, sinoćnja magična noć goduške frule apsolutno je očarala muzička srca Visočana. U prijatnoj atmosferi jedne od malih sala Kulturnog centra Altindag, u visočkom naselju Prijeko, tako je sinoć održana prezentacija Čarobna goduška frula, koja je svoj zadatak pronašla u očuvanju etnomuzikološke tradicije, a koju je moderirala i priredila magistrica etnomuzikologije, Visočanka Lejla Džambazov.

“Ja se nadam da je ovo jedan prvi korak ka afirmaciji i promociji frulaša i goduške frule, te starog načina izrade, tog bogatstva tradicionalnog kojeg mi imamo u Bosni i Hercegovini a koje nestaje svakim danom. Jedan od učesnika ove prezentacije, gospodin Vehab Halilović, također jedan od stari majstor koji čuva ovu tradiciju, odnosno, neki naš identitet kroz ove muzičke instrumente i zvuk koji je specifičan samo za područje Visokog i okoline.

Nadam se da će ova noć nekako malo izvući ove ljude, frulaše i ostale koji su bili gosti, iz te njihove anonimnosti jer su oni u svom svakodnevnom životu jako aktivni i jako dobri frulaši koji sviraju svaki dan, te je to i nekako bio cilj ove večeri da izvučemo ove ljude iz tajnosti u nadi da ćemo što češće slušati njihovu muziku.” – kazala je ovom prilikom za portal Visoko.co.ba magistrica Džambazov, govoreći o ciljevima prezentacije Čarobna goduška frula.

Inače, tokom same prezentacije, svi posjetioci imali su priliku da vide kako se to u Goduši izrađuje jedna frula, te su od starog i poznatog goduškog majstora Vehaba Halilovića saznali koji su sve to materijali i alati potrebni za izradu jednog ovakvog instrumenta. Također, pored ove prezentacije izrade, o samoj upotrebnoj vrijednosti frule i njenoj vjekovnoj tradiciji govorili su prof. Fadil Durgut i Adem Fišo, kao i Jusuf Mušinbegović.

Za naš portal po završetku prezentacije o svojim impresijama govorio je i sjajni frulaš Adem Fišo, član KUD-a Ivan Planina iz Tarčina.

“Ova večer meni je bilo jako lijepo i kada sam dolazio nisam se nadao ovakvom veselju, te ovo sigurno ne treba zaboraviti. Ovo treba da pređe u tradiciju, da se okupljaju frulaši i da mlađe učimo ovoj vrijednoj tradiciji, jer na mladima svijet ostaje. Frula se ne uči u školi i mi smo svi samouki, ali to je jedna od pravih vrijednosti i jedna vrijedna tradicija u BiH, koju moramo izučavati i sa kojom se svim moramo stalno upoznavati.”

Na kraju same večeri izvedba nekoliko tradicionalnih pjesama, koje su na frulama odsvirali gosti prezentacije, oduševila je sve prisutne ljubitelje muzike, koji su istinski uživali u milozvučnim tonovima kako goduške, tako i mnogobrojnih drugih frula koje su bile dio ove prezentacije.

“Nekada su davno muzika i muzički instrumenti bili sastavni dio života svakog čovjeka, još od antičke Grčke, a danas je to nekako drugačije, te mi je izuzetno drago da vidim ovako veliki broj ljudi koji su došli večeras i koji se interesuju za ovu granu tradicije, te im se ovom prilikom zahvaljujem svima.” – kazala nam je o svojim impresijama za kraj razgovora magistrica Džambazov.

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa fotografijama koje su u magičnoj noći goduške frule zabilježili naši fotoreporteri.

Komentari

komentara