Nakon teksta o našem vrijednom sugrađaninu Senadu Alibegoviću, koji ste imali priliku pročitati jučer na našem portalu, danas nastavljamo u sličnom tonu, sa pričom o posebnim, talentovanim Visočanima, koji su najbolji ambasadori našeg grada i države.

MARKETING

Ovog puta razgovarali smo sa jednim mladim rukometašem, Irhadom Alihodžićem, vrlo talentovanim rukometnim golmanom iz našeg grada, koji trenutno nastupa za prvi tim Rukometnog kluba “Al Sadd SC” iz Dohe, te je nastupao u mlađim selekcijama rukometne reprezentacije Katara.

Svoje prve rukometne korake Irhad je napravio u Rukometnom klubu “Bosna” iz Visokog, gdje je pod patronatom visočkih rukometnih stručnjaka naučio sve te sportske vještine koje su ga odvele do sjajnih uspjeha kroz trogodišnju karijeru u Kataru. Nakon što su ga skauti zapazili kao izuzetno talentovanog golmana, sa odličnim fizičkim predispozicijama, naš sagovornik odlazi u Katar, gdje ostvaruje dobre rezultate.

“Dakle, nakon početnog treniranja u RK Bosna Visoko, gdje su mislim trenirali i svi moji vršnjaci, ljubitelja rukometa, dobio sam priliku da otputujem u Katar i pokažem svoje znanje i vještinu. To se desilo otprilike prije tri godine i tada sam imao samo 15 godina, ali sam u želji za napretkom i razvijanjem odlučio da otputujem te sada, nakon što sam navršio 18 godina, mogu reći da je to moja najbolja prilika i da sam ostvario mnogo zahvaljujući odlasku u Katar.” – kazao je Irhad Alihodžić na početku razgovora za naš portal Visoko.co.ba

Član mlađih selekcija rukometne reprezentacija Katara

irhad alihodzic rukomet katar (9)Iako je ovaj mladi Visočanin, u početku, otišao sa planom da nastupa za rukometni klub iz Dohe, uskoro je stigao poziv rukometnog saveza ove države za nastupe u mlađim selekcijama reprezentacije Katara, sa kojom je Irhad ostvario zapažene rezultate.

“Nakon što sam pokazao svoje vještine na golu igrajuči za Al Sadd Sports Club dobio sam uskoro priliku i da igram za mlade selekcije reprezentacije Katara, što sam također prihvatio kao dobar pokazatelj napretka u mojoj karijeri. Zajedno sa kolegama iz reprezentacije nastupao sam diljem svijeta, na mnogobrojnim velikim takmičenjima, te smo uspjeli da ostvarimo i neke zapažene rezultate, kao što su: učešće na Azijskom prvenstvo 2014. godine, prvo mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre za mlade u kini, te treće mjesto na zvaničnim Olimpijskim igrama za mlade do 18 godina.” – govorio nam je Irhad o svojim uspjesima sa reprezentacijom Katara, dok nam je pokazivao medalje i priznanja sa svih ovih takmičenja, a koja čuva u svojoj rodnoj kući u Visokom.

Pet puta prvak Katara

Veliki broj medalja okačenih na zid dio su i zavidne klupske karijere koju je Irhad ostvario, a nešto više o postignućima kazao nam je kroz kratki presjek ostvarenih uspjeha sa klubom.

“Dakle, nastupajući sa juniorskom ekipok Al Sadd SC imao sam tu čast da nastupam u irhad alihodzic rukomet katar (3)jednoj od zlatnih generacija kluba, te smo za vrijeme našeg “mandata” osvojili čak pet medalja za prvo mjesto u rukometnom prvenstvu Katara, a kao naše najveće postignuće bilo je i osvajanje prvog mjesta na Globe cup-a u Abu Dhabiju. Nakon toga, kao najmlađi član, prešao sam u prvi tim, odnosno u seniorsku postavu Al Sadd SC-a i s njima sam, do sada, uspio osvojiti dva druga mjesta u ligi i u državnom kupu.”

Rukometna atmosfera u Bosni je bolja nego u Kataru

Također, tokom razgovora zanimljiva je bila i kratka paralela koju je Irhad napravio između rukometa u našoj zemlji i rukometa u Kataru, o čemu nam je rekao:

“Pa rukometna atmosfera u BiH je puno bolja od one u Kataru. Razlog za to je vjerovatno nepopularnost ovog sporta u Kataru, te je mali broj navijača koji posjećuju utakmice. Ali činjenica da se iz godine u godinu sve više ulaže u ovaj sport donosi i rezultate, pa sada nakon ostvarena dva mjesta prvog tima zainteresovanost za naše utakmice se dosta povećala.”

O budućnosti mladog Visočanina iz Katara

Na samom kraju našeg razgovora, kako je to uvijek i običaj, razgovarali smo sa našim sugrađaninom o njegovim planovima za budućnost te željama za napredak u rukometu.

“Za sada ne planiram nikakve transfere i ostat ću vjeran svom klubu, klubu u kojem nastupam i koji mi je pružio mnoge prilike za profesionalnu nadogradnju. Naravno, kao i svakom rukometašu želja mi je da u budućnosti zaigram u Njemačkoj, kako bih branio boje nekog kluba iz najbolje svjetske rukometne lige.” – skromno je odgovorio naš sagovornik, kazavši kako je njegov trenutni angažman odličan i da je zadovoljan svojim “radnim mjestom”.

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa medaljama koje nam je izdvojio iz svoje kolekcije Irhad Alihodžić, kao i fotografije njegovih putovanja diljem svijeta sa klubom i reprezentacijom.

Komentari

komentara