FOTO: Održana Izvještajna skupština RK Bosna Centrotrans: Edin Bukva i Mirza Handžić podnijeli ostavke

1336

Kako je i najavljivano prethodne sedmice danas je u Velikoj sali Općine Visoko održana Izvještajna skupština Rukometnog kluba Bosna Centrotrans Visoko. Članovi skupštinskog tijela kluba, kao i šira javnost, imali su danas priliku da saznaju nešto više o radu uprave kluba u protekle četiri godine, kao i o svim drugim projektima koje je uprava provodila u ovom četverogodišnjem periodu.

MARKETING

Kako stoji u četverogodišnjem finansijskom izvještaju i izvještaju u radu, koji su Upravni odbor, na čelu sa predsjednikom UO Edinom Bukvom, podnijeli danas Skupštini kluba, uprava kluba je dosta dobro uspijevala da se snalazi sa velikim dugovanjima i tekućim troškovima koje su kreirale sve selekcije kluba tokom svojih takmičarskih sezona. Klub koji je jednom ispao iz društva najboljih, da bi se sezonu poslije vratio u Premijer ligu BiH, uspješno je savladavao većinu prepreka koje su mu se nalazile na putu, te je Uprava kluba uspjela u prethodnom periodu da vrati veliki dug od približno 155.000 KM, što je zaista veliki uspjeh. Uz sve to uprava kluba nije pravila velika zaduženja u svom radu, te ukupan dug kluba, zaključno sa mjesecom majem tekuće godine, iznosi oko 36.000 KM, uz napomenu da se većina duga sastoji od dugovanja prema igračima, trenerima i zaposlenicima kluba, ali i da RK Bosna Centrotrans očekuje još neka sredstva iz ZDK i od sponzorskih ugovora, čime se taj dug čini značajno manjim.

Također i izvještaj o radu kluba u protekle četiri godine pokazao je da je klub dosta uznapredovao, kada je riječ o svim selekcijama, te iako su malverzacijama u premijerligaškom društvu igrači prve selekcije kluba gotovo pa istjerani iz Premijer lige BiH, klub je uspješno radio u prethodnom periodu, a sve to je krunisano jučerašnjom odbranom titule državnog prvaka u Visokom, a koju je klubu priuštila selekcija mlađih kadeta.

Ovakve izvještaje o radu i finansijske izvještaje Skupština kluba je jednoglasno prihvatila, pohvalivši rad Upravnog odbora kluba i napomenuvši da uz sve poteškoće na koje su nailazili članovi uprave kluba uspijevali su izboriti dobre uslove za rad svih selekcija kluba.

Posljednja tačka dnevnog reda ove Izvještajne skupštine RK Bosna Centrotrans donijela je zanimljiv i pomalo tužan rasplet situacije. Za vrijeme ove tačke, veoma emotivnim govorom, dosadašnji predsjednik Upravnog odbora kluba, Edin Bukva, podnio je ostavku na ovu funkciju, a u tome mu se pridružio i sportski direktor kluba, Mirza Handžić, koji je također Skupštini saopštio svoju odluku. Dosadašnji predsjednik UO i sportski direktor kluba smatraju kako u dosadašnjem radu nisu naišli na dovoljnu podršku članova Upravnog odbora i Skupštine kluba, ali i lokalne zajednice, uz opasku da su privredni subjekti i općinske vlasti pomagale rad kluba, ali ipak nedovoljno da bi jedan od simbola rukometa u BiH, RK Bosna Centrotrans, bio na svom najboljem nivou.

Također i pojedini članovi Upravnog odbora odustali su, zbog privatnih razloga, od svoje funkcije, te je Skupština njihovu odluku i odluku, sad već bivšeg predsjednika UO kluba, Edina Bukve prihvatila, sa zaključkom kojim se formira jedno radno tijelo čiji zadatak će biti održavanje kluba na životu i dovođenje uprave u optimalne radne uslove.

Ova radna grupa, formirana od članova Skupštine i preostalih članova Upravnog odbora kluba, dobila je zadatak da i dalje nastavi pravnu bitku sa Rukometnim savezom BiH, u slučaju ovosezonskog izbacivanja Bosne Centrotrans iz Premijer lige, kao i u kreiranju uslova za stvaranje novog Upravnog odbora kluba, odnosno, za održavanja nove Izborne skupštine kluba na kojoj će se saznati ko će obnašati funkcije sportskog direktora, predsjednika i članova Upravnog odbora.

Ukoliko se ovo ne desi u skorijem periodu, kada istekne tehnički mandat ove radne grupe, održat će se nova Skupština RK Bosna Centrotrans, na kojoj će se “ključevi” kluba predati osnivaču, Općini Visoko, na dalje raspolaganje, sa zaključkom da klub nije u mogućnosti da funkcioniše u nedostatku uprave.

Tim činom produžen je još za mjesec-dva “rok trajanja” visočkog rukometnog kluba, čiji članovi će morati vrlo skoro da pronađu trajnija rješenja kako bi klub nastavio svoje funkcioniranje, te će javnosti tek u narednom periodu biti poznata sudbina jednog od najpoznatijih rukometnih klubova u BiH, visočke Bosne Centrotrans.

Komentari

komentara