(FOTO) Održana mirna šetnja – Visoko za Srebrenicu u organizaciji AM SDA Visoko

953
Visoko za Srebrenicu 2020. (Foto: Ajla Čaušević)

Asocijacija mladih SDA Visoko u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u julu 1995. godine, danas je organzirala Mirnu šetnju pod nazivom ‘Visoko za Srebrenicu’.

MARKETING

Učesnici su se okupili ispred Spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Visoko, u 19 sati, nakon čega su šetali od navedene lokacije kroz ulice Branilaca i Alije Izetbegovića, sve do Trga žrtava genocida u Srebrenici gdje je šetnja i završena.

Na ovaj način članovi AM SDA Visoko, ali i ostali građani prisjetili su se svih 8.372 žrtava genocida u Srebrenici, koji je počinjen u julu mjesecu 1995. godine. Posebno je počast upućena za devet osoba koje su ove godine pronašle smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima.

“Asocijacija mladih SDA Visoko je ove kao i prethodnih godina povodom godišnjice genocida u Srebrenici organizovala mirnu šetnju “Visoko za Srebrenicu”. Na ovaj način želimo sačuvati od zaborava najveći zločin počinjen na tlu Evrope od holokausta, to nam je dužnost i obaveza. Ko zaboravi svoju historiju ona mu se i ponovi.
O genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici se sve zna, istina je jasna i cjelovita i ona je zapečaćena pravosnažnim presudama međunarodnih i domaćih sudova.
Svjedoci smo da se nalazimo u zadnjoj fazi genocida, a to je njegovo negiranje. To je mnogo više od same uvrede porodicama žrtava. Negatori genocida, ustvari, najviše govore o sebi samima i šalju nam jasnu poruku da nisu odustali.
Tome se prvi mi pa i cijeli svijet moramo odlučno suprostaviti. Za greške i neodlučnost nema prostora. Konačno je došlo vrijeme da se na državnom nivou usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida. Žrtve ćemo zauvijek pamtiti, istinu o genocidu čuvati, a na svakome od nas je da pokažemo posebnu odgovornost i pomognemo da Srebrenica ponovo postane mjesto života. To je naš dug prema nevinim žrtvama i njihovim porodicama.” – rekao je za Visoko.co.ba Almir Ljeskovica, predsjednik GO AM SDA Visoko

Podsjećamo, u mezarju Memorijalnog centra Potočari ovog 11. jula ukopani su: Sead (Huso) Hasanović rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.