FOTO: Otvoren drugi međunarodni sajam kristala “Blago zemlje” u visočkom Kulturnom centru

1244

Visočki međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja, pod nazivom “Blago zemlje”, danas je drugu godinu zaredom otvorio svoja vrata svim zainteresiranim posjetiocima i ljubiteljima minerala, koji su jutros u velikom broju posjetili Kulturni centar Altindag u Visokom.

Sajam, koji organizira Udruženje istraživača i ljubitelja minerala “Gorski kristal”, na čelu sa Vernesom Islamovićem, visočkim istraživačem minerala i zaljubljenikom u ovu granu geologije, jedna je od rijetkih manifestacija u Visokom i općenito u BiH, na kojoj je moguće pogledati minerale i kristale iz BiH, ali i iz cijelog svijeta.

Veliki broj izlagača iz BiH, ali i iz regije, okrunio je ovogodišnji sajam minerala i kristala u Visokom, a ovom prilikom razgovarali smo sa organizatorom sajma, Vernesom Islamovićem.

sajam minerala i kristala visoko (38)
Vernes Islamović, organizator sajma

“Daleko je veći broj izlagača na ovogodišnjem festivalu, nego što je to bilo prošle godine, naravno tu su izlagači iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, a najavljeni su nam dolasci nekih prijatelja iz pojedinih europskih zemalja. Uglavnom, ovdje se predstavljaju svih bh. kristali i minerali i to je, lakše kazano, prikazivanje neke skrivene ljepote naše zemlje, do koje se dolazi samo posebnim trudom i radom. BiH slovi kao jedna od najbogatijih država mineralima i kristalima u Europi, te vjerujem da će se mnogi posjetioci oduševiti nakon što pogledaju ono što mi izlažemo, jer je to čista priroda, ali minerali i kristali izgledaju kao da su tehnički obrađivani.” – kazao je ovom prilikom za Visoko.co.ba organizator sajma, Vernes Islamović, dodavši:

“Ovom prilikom pozivam i sve one koji imaju želju da pogledaju kristale i minerale da nam se ovog vikenda pridruže u Kulturnom centru u Prijekom i pogledaju ono što mi izlažemo. Moja je želja da ovaj sajam u Visokom postane najbolji sajam na prostoru bivše Jugoslavije, a za to mi je potrebna podrška posjetilaca, koji će velikom posjetom dokazati da to ovaj sajam i jeste.”

Ipak, iako je ovo tek druga godina u kojoj se sajam kristala i minerala “Blago zemlje” održava u Visokom, veliki je odziv i izlagača, te zaljubljenika u ovu granu geologije koji su iz drugih zemalja došli u Visoko kako bi prikazali bogatstva svojih zemalja i cijele Europe. Ovom prilikom razgovarali smo sa Damirom Vrhtarom iz Lepoglave, koji je jedan od izlagača na ovogodišnjem festivalu.

“Ja dolazim iz Udruge ‘Lepoglavski ahat’, koja djeluje diljem Hrvatske, no pretežno u Lepoglavi. Dolazimo prvenstveno radi razvijanja nekih prijateljskih odnosa, ali i da prikažemo bogatstva Hrvatske, kao i minerale iz zemalja diljem svijeta kao što je Maroko ili Indija, jer imamo nešto bogatiji asortiman nego drugi izlagači.” – kazao je Vrhtar ovom prilikom za Visoko.co.ba.

Ovo je idealna prilika za sve Visočane da pogledaju raznoliki asortiman minerala i kristala, koje u Visoko dovede upravo sajam “Blago kristala”, a kako je to izgledalo otvorenje samog festivala, te jedan dio ponude možete pogledati u fotogaleriji u nastavku.

Komentari

komentara