Naslovnica Foto Korner FOTO: Otvoren...

FOTO: Otvorena izložba “Grafike i crteži – Bosnom šeću čudna bića” u Galeriji Likum76

2598

U Galeriji Likum76 u Visokom večeras je, prigodnom svečanošću, otvorena izložba pod nazivom “Grafike i crteži – Bosnom šeću čudna bića”, autorice Mersihe Merdžanović, sarajevske akademske grafičarke. Ovom prilikom u visočkoj galeriji izložene su veoma zanimljive grafike ove autorice, čija je ovo peta samostalna izložba, koju je odlučila prikazati upravo u Visokom.

U razgovoru za Visoko.co.ba, ovim povodom, autorica Merdžanović nam se kratko predstavila.

“Ovo je moja peta samostalna izložba grafika i crteža, te mi je pripala izuzetna čast i zadovoljstvo da izložbu otvaram upravo u Visokom, jer ovdje imam mnogo kolega, koji su dobri umjetnici i koji na pravi način održavaju i oživljavaju galerijski prostor. Ja sam, na neki način, željela podržati njihov rad i mislim da sam to najbolje uspjela učiniti jednom ovakvkom izložbom.

Inače, moje zvanje je akademski grafičar, a u užem smislu bavim se tehnikom suhe igle, to jeste jednom mehaničkom metodom, što je ustvari tehnika koja je nekako najbliža mom umjetničkom izražaju.” – kazala nam je autorica Merdžanović na početku razgovora.

Naša ekipa prošetala se galerijskim prostorom, primijetivši veliki broj izvrsnih grafičkih radova i crteža, zbog čega smo autoricu pitali koliko vremena iziskuje kreiranje jedne samostalne izložbe, a odgovor je glasio:

“Spremanje samostalne izložbe je jako težak posao, odnosno, pripremanje prve samostalne izložba je najteže, a onda za svaku sljedeću kombinujete nešto iz prethodne. No, i pored toga, sam posao grafičara je vrlo težak, grafički tisak iziskuje mnogo vremena i poznavanja tehnologije, te se mora puno vremena posvetiti izradi samog motiva na crtežu, pa slijedi prenošenje crteža na grafičku ploču, zatim štampa na papir, što zahtjeva mnogo vremena kako bi jedna izložba ugledala svjetlo dana.”

Za sam kraj ovog razgovora, zajedno s autoricom, pokušali smo dosegnuti i tajnu uspjeha, odnosno, pokušali smo odgonetnuti šta je to pokretač za stvaranje umjetnosti koji bi mladi mogli iskoristiti u svojim radovima.

“Poruka za mlade je, iz mog iskustva, da sve rade iz ljubavi. Moj pokretač je uvijek bila ljubav i zbog ljubavi prema umjetnosti sam upisala akademiju. Umjetnici svakako ne mogu očekivati mnogo materijalne satisfakcije od same umjetnosti, ali ljubav koju dajemo kroz svoja djela i ljubav koju kasnije primamo kada se ljudi upoznaju sa tim djelima je glavni pokretač cjelokupnog rada.” – kazala nam je autorica Merdžanović, vidno zadovoljna otvorenjem izložbe i podijeljenim iskustvima.

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa fotografijama večerašnjeg otvorenja izložbe “Grafike i crteži – Bosnom šeću čudna bića”.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.