Naslovnica Foto Korner FOTO: Ozrakov...

FOTO: Ozrakovići – industrijska ili ratna zona

1557

Mnogo je problema na koje je, u proteklim godinama, redakcija našeg portala ukazivala, kako vlastima, tako i, uvjetno kazano, običnim građanima, sa kojima se suočavaju svi građani Visokog, počevši od svakodnevnih potreba prosječnog čovjeka, do potreba privrednih subjekata i sličnih društava, koja su žila kucavica ekonomije našeg grada. Ovog puta, na ulasku u 2016. godinu, u kratkom prilogu donosimo vam fotografije ceste iz dijela našeg grada, poznatijeg kao glavna industrijska zona u Visokom, a to su Ozrakovići. Ova industrijska zona, koja se tačnije naziva Poslovna zona Arnautovići-Ozrakovići nalazi se na samom ulazu u Visoko, a prema zvaničnom opisu na stranici Općine Visoko stoji:

“Omeđena je, sa zapadne strane pristupnom saobraćajnicom za autocestu A1, sa južne strane rijekom Bosnom, sa sjeverne strane autocestom A1 i industrijskom saobraćajnicom-zaobilaznicom lokalnog karaktera, te sa istočne strane postojećom radnom zonom Ozrakovići (Vispak, Velepromet itd.). Ukupna površina ovog prostora je 27,22 ha. Na ovom lokalitetu parcele su dosta usitnjene i prema slobodnoj procjeni ima ih oko 250. Sve parcele su u privatnom vlasništvu, s tim da na svim parcelama Općina ima pravo raspolaganja pošto se lokalitet nalazi u obuhvatu urbanističkog plana grada, tako da Općina ima prvenstveno pravo kupnje.”

Također, ovaj dio grada svojevrsna je poveznica i autocesta A1 sa budućom Poslovnom zonom Kula Banjer, u kojoj se prema Urbanističkom planu grada Visokog predviđa mogućnost izgradnje novih privrednih kapaciteta, kao i poveznica sa Poslovnom zonom Čekrekčije, kao svojevrsna zaobilaznica kako kompletan teret potreban za rad privrednih subjekata u Čekrekčijama ne bi prolazi kroz uže gradsko jezgro.

Već smo naveli nekoliko razloga zbog čega bi putna infrastruktura koja povezuje glavnu bh. saobraćajnicu i ove poslovne ili industrijske zone, te koja prolazi kroz samu Poslovnu zonu Arnautovići-Ozrakovići morala biti i više nego perfektna, kako bi postojeći privredni subjekti imali slobodan prilaz svojim objektima.

Pored ovog još jedan od mnogobrojnih razloga, koji bi trebao da itekako zabrine odgovorne, jeste i postojanje Carinske ispostave Visoko i deset špediterskih preduzeća u Poslovnoj zoni Arnautovići-Ozrakovići, što znači da gotovo kompletan teret koji dolazi u Visoko ili odlazi iz našeg grada mora da prođe kroz ovaj dio grada, a radi se o mnogo teretnih vozila čija masa se broji u desetinama tona.

Sve ovo su razlozi zbog kojih bi se odgovorni morali zabrinuti. Mnogi uposlenici koji rade u privrednim subjektima iz ovih poslovnih zona, potencijalni investitori i svi građani Visokog koji prolaze ovim dijelom gradom pitaju se redovno zašto, onda kada registruju svoje automobile i druga motorna vozila, izdvajaju posebnu naknadu za održavanje cesta, kada mnogo više novca ulože na popravku svojih vozila zbog kvarova nastalih usljed katastrofalnih cesta. Posebno industrijska zona, koja bi trebala da bude ogledalo grada za sve buduće investitore, morala bi biti održavana kako zbog postojećih privrednih subjekata, tako i zbog tih potencijalnih, budućih.

Već mnogo činjenica je izneseno u ovom tekstu, naravno sve u cilju poboljšavanja standarda života u našem gradu, posebno u Ozrakovićima koji, sudeći prema cesti, više liče na ratnu nego na industrijsku zonu, a kako to izgleda cesta u Ozrakovićima možete pogledati i u fotogaleriji koju vam donosimo u nastavku.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.