FOTO: Predstavljen program festivala Dani Avde Smailovića koji će biti održan od 9. do 13. maja u Visokom

1004

Danas je u prostorijama Gradske biblioteke Visoko, koja se nalazi u Multimedijalnom kulturnom centru Prijeko, upriličena press konferencija povodom ovogodišnjeg, drugog po redu festivala Dani Avde Smailovića. Festival koji su organizatori prošle godine predstavili kao jedini kulturni događaj u čast jednog od najvećih kompozitora BiH, Avde Smailovića, ponovo će svoja vrata za posjetioce otvoriti od 9. do 13. maja 2016. godine u Visokom.

Povod za ovu press konferenciju bilo je predstavljanje ovogodišnjeg programa festivala, odnosno, njegovog grubog nacrta, a javnosti su se obratili Mensura Alibegović, direktorica JU Centar za kulturu i edukaciju Visoko, ujedno i nosilac ovog jedinstvenog projekta, te Bartolomej Stanković, idejni tvorac festivala i Jasmina Drugović, direktorica JU Gradska biblioteka Visoko.

Petodnevni muzički festival pružit će publici raznolik program, koji uključuje koncert klasične muzike u znaku Dana Evrope (otvaranje manifestacije), zatim predavanje i prezentaciju Goduške frule, koju će realizirati etnomuzikologinja mr. Lejla Džambazov u saradnji sa gospodinom Vehabom Halilovićem koji već dugi niz godina izrađuje najbolje goduške frule. Drugi koncert po redu posvećen je islamskoj duhovnoj muzici na kojem će nastupiti eminentni interpretatori islamske duhovne muzike iz Bosne i Hercegovine.

“Zaštitni znak muzičkog festivala, kompozitor Avdo Smailović, bit će u fokusu na prezentaciji „Opus kompozitora Avde Smailovića“, koja je planirana za četvrti dan festivala, a zadnji dan – koncert posvećen je muzičkim školama koje nose ime visočkog kompozitora. Riječ je o Školi za osnovno muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“ iz Visokog i Osnovnoj muzičkoj školi „Avdo Smailović“ iz Goražda, a pozvat ćemo i Osnovnu školu „Avdo Smailović“ iz Buća Potoka u Sarajevu, da sa svojim učenicima i nastavnicima učestvuje u programu koncerta zatvaranja manifestacije Dani Avde Smailovića.” – kazao je na press konferenciji Bartolomej Stanković, prvi čovjek festivala.

Na press-konferenciji je predstavljena i oficijelna web-stranica www.das.co.ba na kojoj će posjetitelji imati uvid u kompletan program muzičkog festivala Dani Avde Smailovića.

Započeta je i realizacija projekta „Opus Avde Smailovića“ kojim je ustanovljeno da nigdje u Bosni i Hercegovini ne postoji sistematiziran katalog iz opusa kompozitora Avde Smailovića, a koji ima za cilj prikupljanje svih notnih zapisa iz opusa visočkog kompozitora, koji će biti složeni u Zavičajnoj zbirci Gradske biblioteke u Visokom, sa ostalim prikupljenim pisanim, foto i video zapisima. To će biti jedinstven projekat u cijeloj Bosni i Hercegovini, te će služiti za buduća pokoljenja u istraživanju i interpretiranju djela visočkog kompozitora Avde Smailovića. Ovom prilikom, na press-konferenciji, predato je sakupljenih 9 djela koja čine solističku, kamernu i simfonijsku muziku koju je komponovao kompozitor Avdo Smailović.

Na kraju konferencije, najavljen je i koncert u realizaciji Bosanske ambasade u Pragu, na čelu sa ambasadoricom Dankom Savić, a riječ je o koncertu „Ambassadors concert series“ koji će se održati 23. juna ove godine u Pragu, gdje će pijanistica Ena Stevanović, porijeklom iz Sarajeva, u saradnji sa violinistom Tomašom Tulačekom iz Češke izvesti dvije kompozicije za klavir i violinu, Svitu „Sretanja“ i Impresiju „Sa pastirima“ visočkog kompozitora Avde Smailovića.

Osim samih „dana“ Avde Smailovića, od 9. do 13. maja ove godine, najavljene su i edukativne radionice i prezentacije „Opus visočkog kompozitora Avde Smailovića“ u gradovima gradovima u okolini Visokog, uključujući kulturne institucije, škole i medije, kao i konstantni rad na prikupljanju notnih zapisa visočkog kompozitora.

Komentari

komentara