Naslovnica BiH FOTO: Premije...

FOTO: Premijerom predstave Hasanaginica završen drugi dan manifestacije “Dani Zaima Muzaferije”

1331

U okviru drugog dana manifestacije „Dani Zaima Muzaferije 2015.“ u sali Gradskog kina Visoko večeras je upriličeno premijerno prikazivanje predstave Hasanaginica, visočkog Teatra Total, a u režiji profesora Jesenka Muzaferije. Kino sala prepuna publike, koja je sa velikim interesovanjem ispratila drugu noć manifestacije, baš kako je to bio slučaj i sinoć u Zavičajnom muzeju Visoko na otvorenju manifestacije i izložbe slika Gabriela Jurkića, dokaz su kako ova, 12. po redu manifestacija „Dani Zaima Muzaferije 2015.“ ostavlja dubok trag na sve posjetioce, koji se svake godine iznova vraćaju ovom kulturnom događaju.

Predstava koja je i prije otvorenja manifestacije pobudila veliku pažnju publike te bila najavljena kao još jedna senzacija, pored izložbe slika Gabriela Jurkića, opravdala je ovu reputaciju, a glumci koji su predstavili 21 godinu staru adaptaciju predstave Hasanaginica uspješno su utjelovili svoje likove. Sama predstava bila je specifična iz nekoliko razloga, a glavni od tih razloga bilo je obnavljanje 21 godinu stare adaptacije, odnosno, režijske postavke Gordane Muzaferije, koja je za vrijeme agresije na BiH uspjela predstaviti predstavu Hasanaginica, zajedno sa glumcima visočkog Teatra Total, u programu državne televizije BiH iz Narodnog pozorišta u Sarajevu. Druga važna specifičnost predstave bilo je i podmlađivanje glumačkog kadra, odnosno, svojevrsno prisjećanje na rad profesorice Vere Muzaferija, koja je nažalost preminula nakon duge i teške bolesti u septembru ove godine, a koja je bila jedan od temelja mlade scene Teatra Total i općenito pozorišne scene u Visokom.

Marljivi glumački ansambl, sastavljen od 17 članova, među kojima su se nalazili i mladi, ali i oni nešto stariji glumci, od kojih su pojedini, kao što su Faik Salihbegović i Dževad Hasanbegović, tumačili baš one uloge koje su im bile dodjeljene i u prvobitnoj režijskoj postavci visočke Hasanaginice nagrađen je gromoglasnim aplauzom po završetku predstave. Posebne ovacije dobili su i mladi članovi ansambla, koji su tumačili glavne i veoma zahtjevne uloge, među kojima se izdvajaju Adnan Tajić, koji je utjelovio Hasanagu, Hana Bešlić, koja je utjelovila Hasanaginicu i Emina Karamehić, ovog puta utjelovljenje Hasnagine majke.

Za Visoko.co.ba ovom prilikom govorio je Adnan Tajić, predstavnik glumačkog ansambla, koji je igrao glavnu ulogu u večerašnjoj predstavi, a koji se kratko osvrnuo na same pripreme i emocije nakon premijernog prikazivanja predstave večeras.

„Ja ću prije svega reći da je bilo krajnje vrijeme da se u Visokom odigra predstava ranga Hasanaginice i mislim da nema bolje prilike kada bi ova predstava trebala doživjeti svoju premijeru od manifestacije ‘Dani Zaima Muzaferije’. Večeras sam tumačio ulogu Hasanage, koja je zahtjevna, ali ipak najveći izazov ovog puta za mene bilo je igrati ulogu koju je prije 21 godinu tumačio režiser večerašnje predstave, profesor Jesenko Muzaferija, te zbog same činjenice da sam morao zamijeniti njega osjećao sam se izuzetno počastvovano. Nadam se da sam dao sve od sebe i da je publika uživala u predstavi, te da smo uspjeli prenijeti emociju koju smo mi osjećali dok smo pripremali predstavu.

Specifičnost ove predstave, u odnosu na ranije, jeste veliki broj mladih, pa čak i djece, koji su uključeni u realizaciju, ali i pored podmlađivanja glumačkog ansambla bilo je veoma lahko odigrati i pripremiti ovu predstavu, zahvaljujući prvenstveno profesoru Jesenku, a zatim i starijim glumcima, koji su nam pomogli da shvatimo veličinu uloga koje tumačimo. Neskromno ću kazati da je ovo, prema mom mišljenju, sjajno odigrana predstava, a prvenstveno zahvaljujući našem mentoru i režiseru, profesoru Muzaferiji.“ – kazao je Tajić u svojoj izjavi za Visoko.co.ba.

Večerašnjom premijerom predstave Hasanaginica završen je i drugi dan manifestacije „Dani Zaima Muzaferije 2015.“, te pred nama ostaje još jedan dan zvaničnog programa, ukoliko izuzmemo izložbu slika Gabriela Jurkića, koja će trajati do 3. decembra, stoga ćemo u nastavku predstaviti sutrašnji program, kao program zadnjeg dana ovogodišnje manifestacije:

28. novembar

11:00 sati – Crtani film za djecu iz 6 osnovnih škola u Visokom, Gradsko kino Visoko,

20:00 sati – “Tamo gdje sunce zalazi”, predstava Teatra Fedra iz Bugojna, u režiji Vahida Durakovića,

22:00 sati – Afterparty.

U nastavku možete pogledati kratku fotogaleriju, u kojoj se nalaze fotografije koje je naš reporter zabilježio na večerašnjoj premijeri predstave Hasanaginica.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.