FOTO: Prof. dr. Dževad Karahasan: Pisanje je umjetnost koja zahtijeva dobro izučen spisateljski zanat

1249

Sinoć su u prostorijama Kulturnog centra Prijeko, a u organizaciji JU Gradska biblioteka Visoko i UG “Damar Omladine” održani književna večer i prigodno druženje sa poznatim i višestruko nagrađivanim bh. književnikom, prof. dr. Dževadom Karahasanom.

MARKETING

Povod za ovo druženje bila je promocija trilogije “Što pepeo priča”, autora Dževada Karahasana, te su Visočani, a posebno mladi, u velikom broju pohrlili u Prijeko kako bi iskoristili vrijeme za druženje sa uvaženim književnikom.

Za vrijeme promocije govorili su pojedini bivši studenti profesora Karahasana, posebno večerašnji promotor Naser Šečerović, a čitanjem pojedinih isječaka iz romana i zanimljivim dosjetkama o piscima i životu uopće prisutne je počastio i sam profesor Karahasan.

Razvijanje visočke kulture projektom “Umjetnost kroz inkluziju” koji provodi Damar omladine

Ova književna večer, kao i mnogi kulturni projekti koji se u posljednje vrijeme provode u našem gradu, dio su projekta “Umjetnost kroz inkluziju”, koji provodi Udruženje građana “Damar Omladine” Visoko. Ekipa Visoko.co.ba iskoristila je priliku prije početka književne večeri da o implementaciji ovog projekta govori sa prvim čovjekom Damara omladine, Edinom Islamovićem.

“Da, ovo je još jedna u nizu od aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta “Umjetnost kroz inkluziju”, podržanog od UNDP-a kroz program razvoja lokalne demokracije LOD 4, a koji finansira EU iz sredstava fonda predpristupne pomoći u iznosu od 2 miliona eura. Večeras smo prvi put u novootvorenom Kulturnom centru Prijeko, što nam je posebna čast i zadovoljstvo, te se nadamo da ćemo na ovaj način adekvatno promovirati kulturu u našem gradu, kao i naše saradnike na ovoj književnoj večeri, JU Gradska biblioteka Visoko, čije prostorije se također nalaze u ovom centru.

Razlog za ovu književnu večer bila je velika zainteresovanost naših sugrađana za djela profesora Karahasana, te smo mi iskoristili tu priliku kako bismo ispunili želju mnogobrojnim Visočanima i doveli profesora Karahasana u naš grad.” – kazao je ovom prilikom Islamović za Visoko.co.ba, dodavši za kraj:

“Svakako, ovo neće biti posljednja aktivnost projekta “Umjetnost kroz inkluziju”, te ćemo mi tako uskoro imati još jedan ulični performans, još jednu književnu večer, te dvije poslastice za ljubitelje muzičke umjetnosti u našem gradu, a to su smotra horova i noć čudnih instrumenata. U svakom slučaju, javnost će o svakom segmentu biti blagovremeno obavještena, a ja se još ovom prilikom zahvaljujem svim našim saradnicima na adekvatnoj podršci pri realizaciji ovog projekta.”

Karahasan: Pisanje je umjetnost koja zahtijeva dobro izučen spisateljski zanat

Nakon razgovora o projektu “Umjetnost kroz inkluziju” premjestili smo se u salu Kulturnog centra, gdje smo gledali veoma zanimljivu književnu večer, koja je zadovoljila svakog posjetioca. Po završetku ovog zaista fantastičnog druženja razgovarali smo i sa profesorom Karahasanom, koji je za Visoko.co.ba govorio o svojim utiscima nakon večeri u Visokom, te o književnosti i književnicima.

“Moji dojmovi nakon ove književne večeri su jako povoljni, jako dobri. Mislim da nemam prava govoriti o visočkoj publici općenito, jer je u publici večeras bilo nekoliko mojih bivših studenata i kolega sa kojima često komuniciram, tako da je dio publike došao sa pozitivnim predrasudama vezanim za mene.

Ali sa mojim teatarskim i književnim iskustvom mogu dosta precizno registrirati kako se odvija razmjena energije i emocija između, uvjetno kazano, pozornice i gledališta. Ja sam sve vrijeme osjećao dobru atmosferu i razumijevanje, te moram reći da sam zaista uživao u ovom razgovoru.” – kazao je profesor Karahasan govoreći o utiscima koje je stekao večeras u Visokom.

Naša ekipa je iskoristila ovu priliku da istaknutog književnika upita i kako se to postaje pisac, da li je to urođena ili stečena osobenost koju pojedinac može da razvije kod sebe, na što smo dobili veoma zanimljiv odgovor profesora Karahasana:

“Na to pitanje ja vam najradije volim odgovoriti ovako: Piscem se rađa, postaje, razvija se i uči se kako biti pisac. Teško onom ko se rodio kao pisac, ali ostao samo kod tog, nije učio i nije razvijao to neko zrno talenta. Ne smijemo zaboraviti na to da je talenat dar, a da nas darovi obavezuju. Talent koji vi niste razvijali učenjem, razmišljanjem i isprobavanjem okreće se vremenom protiv vas.

Dakle, piscem postajete tako što promatrate druge, čitate što drugi pišu, pokušavate i sami pisati, slušate kritike i pokušavate popraviti greške. To je kao i svaki drugi zanat, samo što je ovaj zanat postao umjetnost.

No, ukoliko pisac bude samo radio na umjetnosti, a kao loš zanatlija, teško će postići bilo šta. A ako je pisac dobar “književni zanatlija”, ponekad može izostati i ta umjetnička crta, za što postoje mnogobrojni primjeri u svijetu.” – završio je ovim riječima svoju izjavu naš sagovornik, profesor Karahasan.

U nastavku možete pogledati kraću fotogaleriju sa sinoćnjeg druženja u Kulturnom centru Prijeko.

Komentari

komentara