FOTO / Sramotno: Samo na PU Visoko zastave pravilno postavljene

2172
Ilustracija
Ilustracija

 

MARKETING

Bliži nam se 1. mart, koji se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine još od 1992. godine. U pogledu odnosa prema državi i Danu nezavisnosti svakako je jako bitan i odnos prema državnoj zastavi. Koliko je to važno, bez obzira koliko mi nemamo svijesti o tome, dovoljno je istaknuti činjenicu kako postoji i zakon o zastavi Bosne i Hercegovine. Prošetali smo malo kroz Visoko i fotografisali zastave na značajnim mjestima i institucijama u gradu. Nažalost, konstatacija je da se obzirnije gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić iz RS-a odnosi prema zastavi države Bosne i Hercegovine, nego predstavnici vlasti u gradu u kojem je zvanično 1992. godine prvi puta podignuta tadašnja službena zastava BiH sa ljiljanima.

Sramotno je da neke od zastava u Visokom izgledaju kao poderane stare gaće, a posebno je sramotno to što sve te zastave, izuzev na Policijskoj upravi i Policijskoj stanici Visoko, stoje nepravilno u odnosu na državnu i najvažniju zastavu.

Evo ispravnog primjera iz Bijeljine kako se prema važnosti redaju zastave. Prvo, prema važnosti u sredini državna, desno entitetska, a lijevo gradska.

A evo kako to izgleda u Visokom. Nakaradno, prvo kantonalna, desno državna, a lijevo gradska, kao da je kanton važniji od države?

Ista situacija je i na Trgu Srebrenice. U sredini kantonalna, desno državna, lijevo gradska!?

Identičan prizor i ispred Gradskog parka.

Zbunjenost tek nastaje ispred Spomen obilježja između Doma kulture i PU Visoko, gdje je opet mjesto prije zvanične i u svijetu priznate zastave države Bosne i Hercegovine dobila zastava sa ljiljanima, dok kantonalne nema nikako, a na trećem mjestu po važnosti je gradska zastava, kao da je jedan od 12 gradova u ZDK administrativno važniji od kantona!?

Nešto slično rade u institucijama Republike Srpske, gdje se aktuelna visočka vlast bratimila, u ime svih nas, sa općinama čije načelnice veličaju ratne zločince. Oni, recimo, na prvo mjesto stavljaju zastavu Republike Srpske jer im je, prema vlastitom ubjeđenju, najvažnija, dok je zastava države Bosne i Hercegovine, u čijim granicama je taj RS, na drugom mjestu.

I na kraju priče o zastavi države Bosne i Hercegovine čiju nezavisnost slavimo 1. marta opet dođosmo do Bijeljine i Miće Mićića od kojeg bi Gradska uprava Visoko, ako ništa drugo, mogla naučiti kako se poštuje zastava, simbol i jedna od svetinja države Bosne i Hercegovine za koju smo se borili i izborili. Pa tako čak i u kabinetu bijeljinskog gradonačelnika ispravno su poredane zastave po važnosti. Državna, entitetska, pa tek onda gradska.

I umjesto što se bratime sa opštinama gdje se veličaju Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ako je to već nužno za neke IPA fondove, možda je trebalo razmisliti da se pobratimo bar sa opštinom iz manjeg entiteta čiji gradonačelnik poštuje neki red, makar to bilo i samo ispravno redanje zastava po važnosti za državu Bosnu i Hercegovinu.

A ako baš ne znaju i zaslijepljeni instaliranjem muznih instrumenata u javni sektor Visokog nemaju svijest o zastavi i njenoj važnosti za državu, evo jedan video iz jednog starog dobrog bosanskog filma, pa možda da probaju po analogiji.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara